АктуалноБизнесБългарияЗдравеНовини

Инфлацията: Какво има в сиренето?

Ядем гел с подсладители, вода и богат набор от химикали по думите на д-р Сергей Иванов,  управител на Центъра по биология на храните 

Скокът на цените при млечните продукти и техните производни е най-драстичен през последните месеци. Изследване на Асоциация Активни потребители показа, че пазарът е наводнен от „ментета“, а контролните органи меко казано си затварят очите.

Припомняме, че според проучването Скъпото сирене е пълно с вода. Рекордьор е „Свежо сирене“ с 87 % вода, което е невиждана стойност в световната практика! Ден след оповестяването на резултатите Веригата, която го разпространява обяви, че спира скъпото имитиращо сирене.

Правят го, за да запазят интересите на производителите, но по този начин рискуват здравето на хората, смята д-р Сергей Иванов,  управител на Центъра по биология на храните.

Поскъпването на цената на суровото мляко, което е основната суровина за млечните продукти, доведе до голям хаос на пазара на сирена, коментира той в интервю за радио Пловдив.

По думите му това, което ядем е по-скоро гел с подсладители, вместо сирене.

„Водата сама по себе си не е вредна. Вреден е начинът, по който се вкарва в сиренето, тъй като тя променя коренно физикохимичните си свойства и свойствата на сиренето. Също така и вътре се развиват микроорганизми“, коментира д-р Сергей Иванов.

Той добави още, че при свръховоднените сирена (тези, които съдържат над 70% вода) тя няма как да се задържи в тях без в продукта да бъде вкаран богат набор от химикали.  По думите на д-р Сергей Иванов, когато не протече процеса на зреене в сиренето остават протеини, които са способни да предизвикат алергии, дразнене.

От БАБХ обявиха в началото на декември, че са открили отклонения при 13 млечни продукта.

„За да се задържи водата се използват солеви разтвори, ензими, като трансглутаминат, който не би трябвало да се влагат в сиренето. Изобщо букет от индустриални химикали, които не са разрешени за влагане в сирене. Това е едно гелче от желатин, в което е добавено малко сухо мляко“, каза д-р Иванов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина