АктуалноБизнесБългарияНовиниРазследване

Верига спира скъпото имитиращо сирене

BILLA блокира продажбите на продукта бяло саламурено сирене „Даная“ след публикацията ни с изследването на  Българската национална асоциация „Активни потребители“ Скъпото сирене пълно с вода. Тестовете на НПО-то разкриха, че във веригата се предлага имитиращия продукт на скандалната цена от 20,90 лева на килограм.

Припомняме, че в него изследването на платформата установи 43% съдържание на немлечни мазнини. Продуктът е продаван неопакован в търговски обекти на веригата. За целите на проучването са закупени проби от градовете София, Пазарджик, Симитли и Перник. 

В разпространено днес съобщение до медиите от BILLA България се казва, че хиремаркетите спират разпространението на „продукта Бяло саламурено сирене „МАКЛЕР – ДАНАЯ“ – пълномаслено, произведено от „МАКЛЕР КОМЕРС“ ЕООД, с рег. номер BG1712050 EO.“

Фирмата е предоставила налични количества от магазините си за лабораторен анализ в референтната за мляко и млени продукти, държавна лаборатория.

Продуктът ще бъде изследван за съответствие на показателите в обхвата на Наредба за специални изисквания към млечните продукти, приета с ПМС № 260 от 29.07.2021 г. След като излязат резултатите от лабораторните анализи, в случай на установяване на несъответствие с изискванията на Наредбата, BILLA България ще вземе решение дали и при какви условия да продължи партньорството си с производителя„, се казва още в съобщението.

Ръководството на хранителната верига декларира, че с цел да защити интереса на своите клиенти, ще извърши лабораторни анализи на всички сирена под собствена марка, по смисъла на Наредба за специални изисквания към млечните продукти.

Горецитираното изследване на Активини потребители от тестваните 48 марки сирене откри при 35 водно съдържание над 60%. За съжаление, високата цена също не е гаранция за качество. При скъпите сирена половината марки са умишлено подправени от производителите с добавяне на вода или немлечни мазнини, сочат резултатите от тестовете.

В таблицата продуктите с вода между 60 и 70% са маркирани в жълт цвят, а тези над 70% в червено.

За сравнение ви напомняме какво показа същото изследване през 2020-та г. Само една от 30 изследвани марки българско сирене не надвишава допустимото количество вода .

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина