АктуалноГласовеЖивотНовиниПод лупа

Скъпото сирене пълно с вода

От тествани 48 марки при 35 е установено водно съдържание над 60 на 100. При евтините и по-рискови продукти делът достига до 85%.

Рекордьор е продуктът наречен „Свежо сирене“, който съдържа 86,95% вода – това е невиждана стойност в българската и световната практика!

Законодателство за млечните продукти масово и умишлено се нарушава от производителите, а контролът от страна на Агенцията по храните е неефективен. Това е генералният извод от изследван* на платформата Активни потребители. Проучването цели да определи водното съдържание в максимално широка извадка сирена предлагани на пазара. В България има над 200 мандри, повечето произвеждат сирене, обикновено под няколко марки. В тестовете са включени само масовите продукти от краве мляко. Най-изложени на риск от фалшифициране са сирената, които се търгуват в магазините под 14 лева за килограм.

За съжаление, високата цена също не е гаранция за качество. При скъпите сирена половината марки са умишлено подправени от производителите с добавяне на вода или немлечни мазнини, сочат резултатите от тестовете.

От тестваните 48 марки сирене при 35 се установява водно съдържание над 60%. В таблицата продуктите с вода между 60 и 70% са маркирани в жълт цвят, а тези над 70% в червено.

Резултатите

От общия брой 12 са в червения сектор. Изразено в проценти 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени. Рекордьор е продуктът наречен „Свежо сирене“, произведен от Ракево Милк Трейд ЕООД, който съдържа 86,95% вода – това е невиждана стойност в българската и световната практика!

При 34-те евтини марки, селектирани на база оценка на риска, оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%), са в червено с вода над 70%.

При по-скъпите, подбирани случайно сирена, оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени. За анализ на немлечни мазнини бяха подбрани 6 продукта и положителна за такива се оказа един от тях. За наша изненада 43% съдържание на немлечни мазнини се откриват в марка, продавана неопакована в магазин на Била под името „Даная“. Имитиращият продукт се предлага на скандалната цена от 20,90 лева на килограм.

Всички открити в изследването продукти нарушават поне 2 задължителни национални критерия. Предлагат са сирена с водно съдържание над 60%, които не са етикирани правилно и това не е обозначено. На второ място всички оводнени продукти, с изключение на 3 марки, се продават насипно, в неопакован вид, което е друго нарушение на законодателството. Същото важи и за предлаганата в Била „Даная“ която е сглобена от немлечнни мазнини имитиращ продукт.

Интересно е сравнението с проучване на Активни потребители от 2020 г. Тогава бяха изследвани само евтини, подбирани спрямо оценката на риска продукти и 87% от тях бяха оводнени. Сегашният резултат в тази категория е аналогичен – 85%.

От Активни потребители са категорични, че приемането на новото законодателство не е стреснало производителите и те продължават да произвеждат натъпкани с вода и химикали продукти, а контролът от страна на Българската агенция по храните е неефективен.

Належаща е нуждата от реформа в институцията, заявяват от НПО-то.

От там коментират, че сиренето се оказа най-проблемната хранителна стока, произвеждана в България и сагата продължава вече над 10 години!   

*В проучването участват: 48 проби краве саламурено сирене закупени от търговската мрежа в градовете София, Пазарджик, Симитли и Перник. 34 проби с рискови цени под 14 лв./кг и 14 с по-високи цени. Закупуване на проби за изпитване: септември и октомври 2022 г. Определено е водно съдържание (сухо вещество) по БДС 1109:1989 Мляко и млечни продукти. Метод за определяне на водно съдържание и сухото вещество; При 6 селектирани проби е определено съдържание на немлечни мазнини –  триглицериден профил съгласно ISO 17678/2010.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина