АктуалноБългарияЗабавлениеКултураНовини

Фестивалът Francofolies се мести на стадион Ботев

Този юни стадион „Христо Ботев“ ще отвори врати за първото си голямо културно събитие. „Колежа“ ще приеме не футболен мач, а за музикално шоу – международния музикален фестивал Francofolies, който за второто си издание в града под тепетата се мести от Гребната на зеления килим.

На пресконференция в Общината днес организаторите на събитието обявиха, че това лято то ще се проведе на 21 и 22 юни и по мащаб ще надскочи миналогодишното заради новата си локация.

С това ще дадем път на много световни събития на този най-нов стадион. Вярваме, че те ще се случат„, обясни директорката на фестивала Христина Спасова.

Първата фестивална вечер – на 21 юни, ще открият фамозните дами от Франция Нувел Ваг. След тях на сцената един след друг ще се качат рапърът Уили Уилям и Ищар.

На 22-ри юни фестивалната вечер ще открият седемте мустакати музиканти от Делукс, а после ще отстъпят място на Барбара Прави. Голямата звезда на вечерта е Френската Бионсе – Дарин Неш. Част от програмата ще станат още две големи имена, които ще бъдат обявени идната седмица.

Пловдив отново ще е фестивална столица това лято, обявиха на свой ред зам.-кметът по култура Пламен Панов и изпълнителният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев.

Те очакват градът да посрещне още повече туристи, които да надминат миналогодишните рекордни нощувки от 662 000.

Предстои пускане на нова отворена покана, която ще допълни и без това е твърде мащабния за Лято 2024 събитиен календар под тепетата.

Вече са избрани проектите, които Фондацията ще финансира по приключилата покана, като те са на обща стойност 1,3 млн. Подробности четете в статията Започва Фестивалното лято в Пловдив.

Фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, провежда се в град Ла Рошел, Франция и тази година празнува своя 40- годишен юбилей. Фестивалът се е превърнал в емблема на града, а заради него всяка година там пристига около 110 000-на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Ле Франкофоли се провежда в Монреал, Канада, а също в Спа, Белгия и Люксембург. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 – и в България – в Благоевград, от 2023 – в Пловдив.

До момента, в българското издание на фестивала се включиха едни от най-популярните по света френски и международни артисти, сред които  Джипси кингс, Метр Гимс, Патрисия Каас, DJ Боб Синклер, Имани, LP, Кенджи Жирак, Заз, Кристоф Уилем и др., а през 2019, със съдействието на Българския културен институт в Париж, Котарашки бяха първите български музиканти, селекционирани в програмата на Франкофоли в Ла Рашел, Франция.

Билети може да закупите през този линк: https://www.eventim.bg/…/francofolies-de…/event.html

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:–- https://e.vg/alman

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина