АктуалноГласовеГрадътЗабравеният градКултураНовиниОбщина Пловдив

Братската могила да стане паметник на културата

Мемориалният комплекс, посветен на загиналите във войните за Освобождението на България до втората световна война, известен сред пловдивчани като Братската могила, да стане паметник на културата и да заживее нов живот. Темата повдигна отново кметът на район „Западен“ Тони Стойчева. Напомняме, че това бе и част от програмата ѝ, с която тя се яви на местните избори м.г.

Възможно ли е Братската могила да заживее втори живот?

Първоначалната ѝ идея е веднъж месечно в архитектурната композиция – достижение на екипа на арх. Шинков, да има достъп за туристи, които да могат да разгледат монументалните творби на скулптора проф. Любомир Далчев.

Под тепето напомня, че в новата история на демократична България е имало множество инициативи за реставрация, отваряне и обживяване на мемориала, но никоя от тях не бе доведена до финал.

Решават бъдещето на Братската могила след обществен дебат

Примери за това, че мястото е емблематично за културни събития през последните години има няколко. Вижте ги:

Инсталация преобрази Братската могила

Космически кораб се приземява на Братската могила

Стрелба в Братската могила

Какво символизира тя? Тя представлява тракийска могила, която, ако се погледне отгоре, наподобява стилизиран каменен венец. Скулптурната композиция е посветена на борбата за Освобождението от османска властСъединението на България, Септемврийското въстание и партизанското движение в България. Според архивите Братската могила е трябвало да бъде на Небет тепе.

Галерия: архив/Под тепето

Тази седмица обаче стана ясно, че Общината вече е обследвала обекта, който има нужда от укрепване.

За Братската могила днес се грижи Историческият музей, а Общинското предприятие „Чистота“ поддържа гранита отвън и премахва графити. Могилата е отворена за посетители от понеделник до събота, включително, разказа директорът на музея Стоян Иванов.

В миналия мандат с помощта на кмета на район „Западен“ Димитър Колев и отдел „Култура“, монументът бе изцяло пребоядисан, монтирано бе видеонаблюдение на стойност около 10 хил. лева – отвън и отвътре. От тогава вандалските прояви са значително по-редки, няма и нови графити“, разказа директорът на РИМ Стоян Иванов.

В края на миналата година, Община Пловдив възложи на РИМ да организира цялостното конструктивно обследване на сградата. За целта в бюджета на музея бяха гласувани средства в размер на 73 500 лв. В момента експертите от музея, заедно с група архитекти извършват конструктивното обследване. То е разделено на два етапа. В Етап 1 се изследва реалното състояние на могилата, взимат се проби от стените, прави се геодезично, архитектурно и конструктивно обследване, като в края на юни, когато приключи договора, експертите ще представят доклад-становище какви проблеми има и предписание  какви мерки трябва да се предприемат. Етап 2 включва изготвяне на проект и КСС. Така при актуализацията ще знаем какъв финансов ресурс е необходим, за да може той да бъде осигурен и да се пристъпи към изготвяне на техническо задание и обявяване на обществена поръчка, какъвто е закона“, коментира заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Той допълни, че след ремонта по укрепване на съоръжението, ще се пристъпи към Етап 3 – възстановяване на скулптурните композиции. Счупените части и елементи от тях в момента се съхраняват в музея. Когато се извършат дейностите по укрепване и се възстановят композициите, община Пловдив ще организира обществен дебат, относно възможностите за разширяването на функционалностите на сградата.

По договора за предварително проучване на обекта „Мемориален комплекс Братска могила“, в част Архитектурна се извършва: проучване на документация, заснемане, включващо ситуация, разпределения на ниво скулптурна галерия и ниво площад, софит, вертикални разрези, фасади, характерни детайли, изследване на патологиите, фотодокументация, изработване на задание за проектиране и др. Част „Конструктивна“ обхваща техническото обследване по отношение на установяване на якостните и деформационните свойства на материалите и др., които ще завършат с обобщени препоръки за възстановяване или усилване на отделните конструктивни елементи и групи от такива.

„ Паметникът е открит официално на 9 септември 1974 г. в чест на 30-годишнината от деветосептемврийския преврат. След 1989 г. монументът е ограбван няколко пъти, като металните елементи от скулпторите се съхраняват в хранилищата на комплекса. През 2010 г. е имало инициатива за реконструкция на паметника в закрит арт център и концертна зала, която не е реализирана. Щастлив съм, че сега община Пловдив е предприела конкретни и реални дейности за възстановяване на мемориалния комплекс“, каза още Стоян Иванов. 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина