Решават бъдещето на Братската могила след обществен дебат

Актуално Гласове Забравеният град Новини

Общината пита гражданите как да заживее творбата на арх. Шинков- отново като мемориал или като културен център

Кметът Здравко Димитров смята, че комплексът трябва да се казва Тракийска могила

Общината иска Братската могила да заживее отново. Такава заявка даде днес кметът Здравко Димитров. Той обяви, че бъдещето на творбата на арх. Любомир Шинков ще бъде решено след обществен дебат.

„Този паметник заслужава внимание. Като бях районен кмет с арх. Шинков имахме намерение да го отворим и дори да вкараме съвременно изкуство, редом до скулптурите на Любомир Далчев , но това така и не се случи. Време е сега да мислим в тази посока. Мнението ми е, че паметникът трябва да се казва Тракийска могила, както коментирахме навремето с арх. Шинков. Скулптурите вътре не се отнасят само за периода на 45-годишното управление на БКП”, заяви кметът Димитров.

Така изглежда Братската могила днес

Той е на мнение, че вместо мемориалът да бъде обругаван ежедневно от графити, трябва да се отвори да функционира като културен център. Дали да бъде остане само паметник или да се превърне в пространство за култура обаче ще решат гражданите, които се включат в обществения дебат. Димитров е убеден, че акустиката в сградата е много добра и тя е подходяща за малки концерти, камерни събития и дори изложби.

„Сега непрекъснато го рисуват паметника. Искаме да направим обществен дебат и да го приведем в нормален вид, за да е отворен за хората. Обектът трябва да влезе в културния живот на града”, допълни градоначалникът.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Решават бъдещето на Братската могила след обществен дебат

  1. Вместо да се прави мемориал на загиналите български воини в градина „Мадара“ и да се „тампонира“ единствения подход към Хълм на младежта, спокойно може да се използва Братската могила. Няма по подходящото място в града!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.