ГласовеГрадътКултураНовини

Възможно ли е Братската могила да заживее втори живот?

Само за няколко часа на 11 октомври (сряда) Братската могила отваря врати. Каним всички пловдивчани в 18.00 часа на това някогашно емблематично място. Ще имате възможност да чуете вълнуващия разказ на историка Видин Сукарев за мемориалния комплекс – каква е неговата символика и художествената стойност на скулптурите. След това адв. Тони Стойчева, граждански активист с многобройни каузи и кандидат-кмет на район „Западен“, издигнат от коалиция „Продължаваме промяната и Демократична България“, ще сподели своите идеи как Братската могила може да заживее втори живот и да се превърне от полуизоставено и неособено чисто място в съвременно културно пространство. 

Намираща се в един от най-зелените райони на Пловдив – парк „Отдих и култура“, площадното пространство пред Братската могила е предпочитано място за срещи на пловдивчани от различни поколения, както и за игри и забавления за децата. По-възрастните го свързват с много свои хубави спомени, а младите са любопитни как то може да функционира и да задоволява техните обществени нужди през 21-ви век.

Комплексът на Братската могила предлага много възможности за реконструкция – като се започне от обновяване на прилежащата инфраструктура, озеленяване и осветление и се стигне до вътрешното пространство, което да ни напомня за нашата история, но и да бъде подходящо за различни културни инициативи и дискусии. Обектът има потенциал да привлича и много туристи – наша амбиция е Пловдив да бъде културното „сърце“ не само на България, но и на целия регион. През годините имаше неуспешни опити Братската могила да бъде възстановена, но сега вярваме че това ще стане реалност.  

Какво символизира тя? Тя представлява тракийска могила, която, ако се погледне отгоре, наподобява стилизиран каменен венец. Скулптурната композиция е посветена на борбата за Освобождението от османска властСъединението на България, Септемврийското въстание и партизанското движение в България.

Присъединете се към нас в това предизвикателство – да обменим идеи и мнения как пловдивчани могат да имат едно мултифункционално пространство, обединяващо миналото и настоящето. Заповядайте на 11 октомври, за да поставим началото.

* Тони Стойчева е кандидат за кмет на район „Западен“’, подкрепена от коалиция „Продължаваме промяната и Демократична България”, тя е и в листата за общински съветници с номер 114. Адв. Стойчева е известна със своите граждански позиции и каузи: спиране на намеренията за строеж върху 81 дка в парк „Отдих и култура“, спиране на пробива до Водната палата, спиране на изграждането на паркинг върху зелените площи пред болница „Пълмед“, съхраняването на кино „Космос“ и предотвратяване опита му за разрушаване, протестите и акции за опазване на Тютюневия град, поставянето на пешеходни пътеки на потенциално опасни локации, запазване на Международен панаир Пловдив в полза на градската икономика и други важни за града проекти. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Снимка: Kristian Stanev Photography

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина