АктуалноГрадътНовиниОбщина ПловдивРазследване

Безплатното пътуване за деца до 10 години възможно от 1 март в Пловдив

Министерство на транспорта проверява сигналите за отказ от издаване на карти на по-ниски цени

Множество сигнали за отказ от издаване на карти за безплатно пътуване за деца до 10 години в масовия градски транспорт на Пловдив, както и за по-ниски цени на такива, въпреки постановлението на Министерския съвет, се получиха в редакцията на медията ни през последната седмица, след приемане на решението. Според Наредбата на министерството на транспорта те трябва да имат карти, които се издават безплатно от бюрата срещу акт за раждане на детето и документ за самоличност на родителя.

Учениците, навършили 7 г., но ненавършили 10, продължават да се таксуват в градския транспорт в Пловдив, въпреки че с постановлението на Министерския съвет от 1 февруари трябва да пътуват безплатно.

Децата до 10-годишна възраст пътуват безплатно в обществения транспорт

„Загубих време да отсъствам от работа и да чакам в студа, за да ми каже любезната служителка от бюрото за издаване на карти на преференциални цени, че нямали формуляри за деца до 10 години и това решение все още не важи„, разказва пловдивчанката Мария Игнатова и пита

Защо приетото решение на МС не важи за Община Пловдив?

Припомняме, че в началото на месеца ресорният зам.-кмет Тодор Чонов заяви в отговор на журналистически въпрос, че управата на града няма намерение да променя цените защото те и без това били ниски, дори в сравнение и с другите големи градове.

Фактът, че подобна декларация противоречи на постановлението на Министерски съвет, не трогна общинската управа.

Днес репортер на Под тепето потърси становище от министъра на транспорта Христо Алексиев, който бе в града на работна среща за градска железница.

Вижте как ще изглежда жп-естакадата по „Копривщица“

Алексиев бе категоричен, че общините нямат право да отказват издаването на този вид пътни документи на по-ниските цени. Той заяви, че има доста такива случаи в страната и множество назначени проверки.

„Министерството на транспорта извършва проверка и на Община Пловдив заради откази от издаване на карти на по-ниски цени“, съобщи за Под тепето ресорният министър.

Все още няма одобрени и отпечатани бланки за деца до 10 години и по тази причина не можем да им издаваме този вид превозен документ. Поддържаме връзка с печатницата на БНБ, но поръчката се бави със седмица,“ коментира пред медията ни директорът на Общинско Предприятие „Организация и контрол на транспорта“ в Пловдив Георги Стоилов.

Той припомни, че от страна на превозвачите е имало искане за увеличение на цените на картите, преди постановлението на МС.

В момента от ОП-то изготвят предложение до Общинския съвет за намаляване на цените на картите за преференциално пътуване за ученици и пенсионери. По думите му те ще бъдат с левче по евтини.

Предложението трябва да се гледа на следващата сесия на местния парламент, а новите цени ще влязат в сила от 1 март, уточни Стоилов.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина