БългарияЖивотНовини

Децата до 10-годишна възраст пътуват безплатно в обществения транспорт

Кабинетът отпуска 27 млн. лв. за т.нар. нерентабилните междуселищни линии

Служебното правителство отпуска 27 милиона лева за субсидии за така наречените нерентабилни междуселищни линии в отдалечените населени места, съобщава БНР. По-рано днес беше съобщено, че 73 милиона лева се отпускат за безплатното пътуване в обществения транспорт на децата до 10-годишна възраст, а до края на годината картите за ученици ще поевтинеят със 70 на сто, а на пенсионерите – с 40 процента.

От 1 февруари всички деца до 10-годишна възраст ще пътуват безплатно в обществения градски транспорт и междуселищния транспорт, потвърди на брифинг вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев.

Той уточни, че през февруари ще е готова и програмата за ваучери за горивата, която беше гласувана от Народното събрание.

Средствата за гласуваните днес мерки от служебното правителство за компенсиране на уязвими групи са от свръхпечалбата на „Лукойл Нефтохим“, обхванати са и нерентабилните междуселищни превози.

„За да могат всички хора, без значение дали живеят в малко, или в голямо населено място, да имат достъпност, мобилност, осигурен транспорт“, каза Христо Алексиев.

Той подчерта, че приоритетно пари се насочват към уязвимите като визира поевтиняването на картите, а следващата стъпка ще са ваучерите:

„Как беше досега? Тези 25 стотинки се получаваха от хора, които имат превозни средства, а тези, които нямат възможност и не могат да си позволят такива, бяха пренебрегнати. Разбира се, ние продължаваме, това бе прието и от НС, да направим програма за компенсиране на горивата, работим по тази мярка, предполагам, че тя трябва да бъде обявена през февруари“, обясни вицепремиерът по икономическите политики.

Относно безплатното пътуване на децата до 10-годишна възраст и допълнителното намаляване в цените на картите за транспорта на ученици със 70% и на пенсионери с 40 на сто Алексиев предположи, че в Столична община, ако искат, могат да направят картите и безплатни за тези категории:

„Общината е взела решение – тя е заделила за пенсионерите е дала 60% над държавата. Досега държавата даваше 20, а СО е дала 60, сега държавата ще даде още 20. Което означава, че например тази група, ако Общината следва политиката си, трябва да пътува безплатно. Същото трябва да важи и за учащите, специално за София“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина