АктуалноГрадътНовиниОбщина ПловдивПод лупаРазследване

4 предложения за съдбата на парк Отдих и Култура  

Да купим, да заменим, да отчуждим или да променим статута на честния парцел, върху който се очаква да се изгради висока сграда? 

Първото редовно заседание за годината на местния парламент в Пловдив е насрочена за символичната дата петък 13 януари.

На този дата общинските съветници трябва да поправят една фатална грешка, създадена с приемането на промените в Общия устройствен план на града, която мощно нагнети общественото напрежение под тепетата и доведе до редица протести през последните месеци на 2022-а и в първите дни на 2023-а година.

Става дума за съдбата на парк „Отдих и култура“ и спорния парцел от 80 дка.

Сагата по казуса може да си припомните ТУК.

В дневния ред на сесията от точка 1 до т. 4 са залегнали четири отделни предложения по темата с различни вносители. Те предлагат да купим, да заменим, да отчуждим и да променим статута на честния парцел, върху който се очаква да се изгради висока сграда.   

Според предварително оповестения ред първо ще се обсъдят предложенията на Местна гражданска инициатива „ЗА ПАРКА“. Пловдивчани предлагат отчуждаване на частния терен и връщане на предишния му статут –  предназначение в зона за озеленяване. Инициативата е подкрепена от 1179 граждани на Пловдив. Според Общия устройствен план на Пловдив частният терен попада в зона ОД, предвидена по нормативите за рекреация, голф селища и увеселителни паркове.

Тук е мястото да напомним, че според закона у нас частни имоти могат да бъдат отчуждавани поради градоустройствени мероприятия предимно за пътна инфраструктура. Пак според законовите разпоредби изменение на ОУП може да бъде предложено само от кмета.

Под т. 2 велможите ще разгледат предложение на зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов, с което се дава съгласие кмета Здравко Димитров да води преговори със собствениците на зелените площи от 81 263 кв. м. в  парка до Гребния канал за тяхното придобиване.

Припомняме, че градоначалникът вече е разговарял с представителите на „Тея Инвест” АД, които са изразили готовност за преговори. Предвижда се те да се водят от работна група, в която ще участват и представители на партиите и коалициите в Общинския съвет. След постигане на съгласие, резултатите от преговорите трябва да  бъдат внесени с кметски доклад на сесия на ОбС.

В т.3 вносителят – Евелин Парасков, председател на групата съветници от  „Съюз за Пловдив”, предлага с оглед запазването на зелените площи да се предприемат действия по проучване на всички възможности за придобиване на частния имот, било то покупко-продажба, замяна или друго. Като за тази цел се сформира специална комисия.

Четвъртото предложени по въпроса идва от съветниците на Демократична България. Те предлагат съдбата на парка да бъде решена с Вземане на решение за иницииране на процедура по частично изменение на ОУП за ПИ 56784.510.558 в зона „ОЗ“.

Голф игрища и 12-метрови сгради: Какво ще има вместо парка до Гребната

В мотивите си те подчертават, че във всички случаи, независимо дали се отнася до изменение на ПУП, или на ОУП, задължително следва да се съблюдава и ограничението, въведено с императивната разпоредба на чл; 62а, ал. 1 от ЗУТ, според който „Не може да се променя предназначението на съществуващите озеленени площи или на части от тях в урбанизираните територии, реализирани съгласно предвижданията на устройствените планове“. Изключение от е възможно само, когато става въпрос за национална сигурност.

От ДБ ще настояват да бъде поправена фактическа грешка в ОУП, като посочват, че буквата З е изписана погрешно като „Д“ и по тази причина зоната за озеленяване, която се обозначава като „ОЗ“ фигурира в плана като зона за рекреации – „ОД“.

Още по темата вижте в Прокуратурата се самосезира за парк „Отдих и култура“.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

 1. Ако на тези 80 декара се направи един гей таун с клубове ,хотели за боцкане и тнт мисля ,че никой няма да възрази . Кво ще кажете преписвачи? Става ли такава идея? Педерас махала и от там към ритейл сикишмиш манаф парк на гребната ….баси кефа ! Изтръпнаха ли ви анусите?

  1. Будало, тия двете думи една до друга не вървят, все едно както

   ДЪРВЕН КАМЪК.

   (Ама нищо де, не се отчайвай, вече си се утвърдил из ПловдивОнЛАЙНА като недоиван мазолест РЕКТУМ)

   ((За твое сведение „аятоЛЛах“ се пише с две Л както и „аЛЛах“ или вие Шиити в Персия си имате други табиети?))

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина