БългарияНовини

Отпада разрешителното за строеж за соларни панели на покрива

Инсталирането на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за производство на електроенергия или за затопляне на вода в урбанизирани територии с мощност до 20 киловата минава на уведомителен режим, когато получената енергия ще се използва само за собствени нужди на потребителя. Това изменение в Закона за устройство на територията (ЗУТ) одобриха депутатите на второ четене, съобщава Дневник.

В хода на дискусиите беше увеличена мощността на инсталацията – от 10.8 киловата в първоначалния проект, на 20 киловата по предложение на „Продължаваме промяната“.

Един от вносителите – Владислав Панев от „Демократична България“, коментира във „Фейсбук“, че през последните години себестойността на енергията от солари се е понижила до рекордно ниски нива. Заради досега действалите сложни процедури обаче от това са можели да се възползват основно големи инвеститори. Именно затова, по думите му „за разлика от други държави, у нас ситуацията е обърната – почти всички мощности са на полето, а не върху покривите“.

От 1 февруари се очаква да бъде задействана процедура, по която домакинствата ще могат да кандидатстват за финансиране от Плана за възстановяване и развитие за изграждането на фотоволтаични системи за лични нужди. Общият размер на безвъзмездното финансиране е 59.8 млн. лева, от които 49.9 млн. лв. са ‬‬от Европейския съюз – NextGenerationEU, и 9.9 млн. лева национално финансиране.‬‬ Условието е кандидатът първо да покрие сам разходите, които впоследствие ще му бъдат възстановени.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина