АктуалноГрадътНовини

Жилищни сгради изникват в парка зад Братската могила с новия ОУП

Строителство в част от парк „Отдих и култура“ предвижда новият Общ устройствен план, който премина през ЕСУТ и предстои да бъде одобрен на Общински съвет в следващите седмици. Това съобщи ландшафтният архитект Станимир Шаламанов, към когото „Под тепето“ се обърна за коментар. Той заявява, че промени във функцията на територии, които са били отредени за паркове в такива за строителство, са забранени. Ето цялата позиция на ланд. арх. Шаламанов:

В противоречие с чл.62а от ЗУТ влиза и смяната на функционалното предназначение на терените зад Братската могила (съгласно публикуваната графика в сайта на общината от ЕСУТ-а проведен на 31.08.2022). Закона изрично забранява паркови територии, които са изграждани през годините да бъдат преотреждани за други цели, а случая с парк „Отдих и култура“ е точно такъв. Казано на обикновен език, пловдивчани ще се простят с 81 дка паркова територия зад Братската могила, защото Общия устройствен план променя предназначението на парка в Зона за Рекреационни дейности (Од), където са позволени 30% застрояване и коефициент на интензивност на застрояване – Кинт 0,8.

Сиреч, зад Братската могила ще „цъфне“ сграда на 3 етажа със застроена площ от почти 22 000 кв.м. (64 800 кв.м. РЗП) в сега съществуващия парк. Сметнете по 1500 евро на квадрат продажна пазарна цена и ще получите финансовия интерес на този който стои зад това. Ако това не е защитаване на корпоративни интереси … здраве му кажи!

Бих отправил следните въпроси към кмета Здравко Димитров, гл.арх. Ахрянов и към всички общински съветници: Господа, чии интереси защитавате, като приемате такъв Общ устройствен план? 100-те милиона материален интерес на някой предприемач ли е по-важен за вас от интересите на 340 хиляди граждани на гр.Пловдив, за да нарушите така директно Закона за устройство на територията?

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Така това като гледам се прави с две цели едната е като се смени отреждането инвеститора да подаде искане за заменка същия онзи дето вече замени 50 декара Парк за милиони РЗП ама сега ще размени не парк а РЗП и то не малко за двойно по толкоз и общината пак ще каже спасихме парка ама му дадохме почти всички свободни имоти или пък държавата ще му даде гладно поле.
    Или инвеститора да е решил като за последно да осребри инвестицията си в сегашния кмет и нагло предлага промяната.А народа то той до две три години няма да помни и готово.

  2. Така това като гледам се прави с две цели едната е като се смени отреждането инвеститора да подаде искане за заменка същия онзи дето вече замени 50 декара Парк за милиони РЗП ама сега ще размени не парк а РЗП и то не малко за двойно по толкоз и общината пак ще каже спасихме парка ама му дадохме почти всички свободни имоти или пък държавата ще му даде гладно поле.
    Пък втората цел е инвеститора да е решил като за последно да осребри инвестицията си в сегашния кмет и нагло предлага промяната.А народа то той до две три години няма да помни и готово.

  3. Това е типично за всички политици – говорят едно, а на практика вършат друго! За това в Пловдив всички възможни места /градинки ,паркове и т.н./ се прододоха / не коментирам на каква цена / и се застроиха! А „нашите“ политици продължават да говорят за чист въздух ,за зелена енергия, за електротранспорт ! Предполагам,че и за това бяха премахнети тролеите в Пловдив-за по-чист въздух или за печалба на някой?! .Думи,думи и обещания …! Който иска, да им вярва!

  4. Това е типично за всички политици – говорят едно, а на практика вършат друго! За това в Пловдив всички възможни места /градинки ,паркове и т.н./ се прододоха / не коментирам на каква цена / и се застроиха! А „нашите“ политици продължават да говорят за чист въздух ,за зелена енергия, за електротранспорт ! Предполагам,че и за това бяха премахнети тролеите в Пловдив-за по-чист въздух или за печалба на някой?! .Думи,думи и обещания …! Който иска, да им вярва!

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина