АктуалноГрадътЗабравеният градЗелен градИзбор на редактораМненияНовини

Фитнес, създаден от хората, стотици дървета, алеи vs. Бетонно застрояване

Паркът се използва масово от хората, които дори са си създали собствен малък фитнес на открито

Много пътеки са в добро състояние с трошено каменна настилка, но зоната се нуждае от реална поддръжка от местната власт

Част от парк „Отдих и култура“ зад Братската могила, който според новия ОУП трябва да изчезне. Според експерти, когато един терен е отреден за парк, неговата функция не може да бъде променяна, според Закона за устройство на територията. В същото време се чуха мнения, че територията не е парк, а едва ли не саморасли дървета.

Предложението в ОУП е да се промени функцията от парк в зона за рекреационни дейности, която позволява до 30% строителство. Така, според специалистите, може да се появят сгради до 3 етажа в сега съществуващия парк и това е врата към изграждането на поредните кооперации в презастрояващия се град.

Парк или саморасла растителност е територията, провери „Под тепето“? За начало: по устройствени параметри от десетилетия територията е парк, част от „Отдих и култура“ и голям проект още от средата на социализма за разширяване на зелената зона. В действителност това е един почти истински реализиран зелен клин (единственият, свързващ центъра с края на града), който стига до хълм Бунарджика. Строителството там би унищожило този зелен клин.

Изграждането му се развива през годините и действително след сега съществуващата кучешка площадка, парковата инфраструктура почти няма. Но зачатъци има – в цялата зона има няколко алеи в различна степен на завършеност. Една от тях е асфалтирана, а много от тях са с бордюри и на трошено каменна настилка и всъщност в много добро състояние дори в калните дни. Забелязват се дори части от пейки, поставяни преди десетилетия. Пределно ясно е, че там е имало парк.

Паркът може да бъде оприличен на „Лаута“ преди 20-ина години. Тогава поддръжката на зоната около ж.р. „Тракия“ бе много слаба, храсти и паднали дървета имаше навсякъде, но без много инвестиции и с много поддръжка, желание и грижи, сега това е един от най-красивите пловдивски паркове.

Същото може да се случи и с тази част от парк „Отдих и култура“. Със съвсем малко средства и грижа от страна на „Градини и паркове“ по кастрене, премахване на паднали дънери и махане на храсти, тази територия може да стане едно чудесно разширение и на сега съществуващата паркова зона, която в почивните дни е претоварена. Пловдив се нуждае от едно такова разширение, но изглежда никой няма желание да я превърне в истински парк.

Въпреки състоянието, този парк всъщност се използва масово от пловдивчани, които живеят наблизо. Хора се разхождат, спортуват, почиват си, независимо от липсата на пейки и места за почивка. Най-впечатляващ е създаденият от местните „Фитнес на открито“ без нито една стотинка общински пари, европейски средства по програми или нещо подобно. Няколко уреда, създадени от местните се използват масово, а фитнесът се поддържа в добро състояние, чисти се и се пази от всички. Плановете на местната власт изглежда са това да не бъде парк, а да бъде унищожено. Един парк, който се използва от хората, търси се и има нужда от неговата по-добра поддръжка и на практика граничи с Гребната база може да се превърне в строителна площадка. Наистина ли от това имаме нужда?

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

5 коментари

  1. ПОД ТЕлЕТО НЯМА ШАНСОВЕ ДА ПРОСЪЩЕСТВУВА АКО ВЪВЕДЕ ЦЕНЗУРА, МОДЕРАТОР, ПОЛИТ-КОРЕКТНИ ЧИСТКИ НА СТАНОВИЩА КРИТИЧНИ ИЛИ РАЗЛИЧНИ.

   ДОСЕГА ДАЖЕ НЯКОЯ ПОПЪРЖНЯ – РЯДКОСТ ТУК, ВСЕКИДНЕВИЕ В ПЛОВДИВ ОН-ЛАЙНА – СИ ОСТАВАШЕ ИЗОЛИРАНА. ТУК ЧИТАТЕЛИТЕ ЧЕТАТ ПО СЪЩЕСТВО, А НЕ …МЕЖДУЛИЧНОСТНО.

   С комплексарски напомпени безпочвени патрио-шови-наци оптимизми и възторзи; слабовато „новинарство“ и караКалинкови излияния от Свободен РАЗГОВОР като пропъдите дописниците увисвате подобно на ПловдивТайм.БГ без никакъв интерес и съучастия.

   Нововъведените „пламъчета“ за ХОТ и „балончета“ за РЕПЛИКИ ще си останат …НУЛЕВИ

 1. Продажната градска власт ще довърши града и парковете му, на новите селяндури – гражданя не им дреме, те нямат потребнсот от паркове, дай им коптори и бангии

  1. Ама как изкусно го е изтрещял НА ЛАТИНИЦА В ЗАГЛАВИЕТО НЕГОВОТО ДРЪЗКО „VS“, A? A?

   Абе НеБеУУ (=НБУ=) се откроява като водещ ВУЗ за КАЛИНКИ дето в МУ не ги приемат, нито в ПУ, нито в СУ, нито дори в АМТИ (+И) =

   =Хвала!=

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина