АктуалноГрадътКриминалеКултураНовини

Ст. комисар Атанас Илков: На откриването на ЕСК ще се влиза през 23 пропускателни пункта

На големите кръстовища ще има регулировчици за справяне с трафика

Предвиден е значителен ресурс от полицейски сили и средства за недопускане на нарушения и гарантиране на сигурността по време на официалната церемония за откриване на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019” от 11 до 13 януари. Това обяви на брифинг днес директорът на пловдивската полиция ст. комисар Атанас Илков и даде подробности за предстоящите охранителни мерки  и временни ограничения на движение и паркиране на автомобили през периода в областния град.

В деня на кулминацията на откриващото събитие – 12 януари (събота), от организаторите се очаква десетки хиляди жители и гости на Пловдив да присъстват на мащабен спектакъл на открита сцена на бул. “Цар Борис ІІІ Обединител”. Предвид необходимостта от завишени мерки за сигурност на масовата проява, за охраната на обществения ред са ангажирани служители от областната дирекция на МВР, Дирекция “Жандармерия” при ГДНП, СОБТ и подразделенията на “Специализирани полицейски сили”  в София и Пловдив.

С помощта на преградни съоръжения е очертан периметърът на събитието,  както и на обособените няколко вътрешни зони – за зрители, официални гости, медии, изпълнители и пиротехника.

Осигурени са мобилни полицейски екипи, които да патрулират около района и в централната градска част, а на подстъпите към зоните за публиката са изградени 23 пропускателни пунктове. На тях ще се извършват щателни проверки  на посетителите и личните им вещи съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите. Полицейските служители ще следят стриктно и няма да допускат: лица във видимо нетрезво състояние или маскирани с цел да се затрудни разпознаването им; носене на оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които могат да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети; внасянето на пиротехнически изделия. За да се избегне затруднението и забавянето на осъществявания контрол на пунктовете е препоръчително зрителите да не носят  обемисти багажи.

При охраната на обществения ред ще се използва видеонаблюдение.

Определен ангажимент има и наета от организаторите частна охранителна фирма.

Във вътрешните зони доброволци с отличителни знаци ще упътват посетителите, а при възникнала необходимост ще оказват първа помощ.

За бърза реакция при извънредна ситуация на няколко места около сцената ще бъдат разположени екипи на спешна медицинска помощ и РДПБЗН с необходимата противопожарна и аварийна техника.

Със заповед на кмета на Община Пловдив се въвежда забрана за използване на дронове за заснемане на събитието, с изключение на медията с права за пряко излъчване.

С оглед ненарушаване на мерките за сигурност по време на откриващия спектакъл полицията напомня на живущите в съседство до го наблюдават при затворени прозорци на домовете си.

Поради очакваната интензивност на движението на МПС и с цел осигуряване на безопасността на движението в областния град ще се осъществява засилен и ефективен пътен контрол. Служители на “Пътна полиция” ще патрулират в районите на ключови кръстовища и при необходимост ще предприемат ръчно регулиране за подпомагане на трафика.

В рамките на съботния ден, от 12 часа до приключване на съпътстващите официалното откриване инициативи, в града се въвежда следната временна организация на движение на автомобили:

– Забранява се преминаването по цялото протежение на бул. “Цар Борис ІІІ Обединител”, от кръстовището с бул. “Христо Ботев” до кръстовището с бул. “Шести септември”;

– Изходът от Старинен Пловдив и квартал “Капана” се осъществява през ул. “Фредерик Жулио Кюри” към бул. “Шести септември”;

– Спира се движението по ул. “Патриарх Евтимий”, източно и западно от бул. “Цар Борис ІІІ Обединител”;

– Ограничава се достъпът към бул. “Цар Борис ІІІ Обединител” от ул. “Граф Игнатиев” и ул. “Цанко Дюстабанов”;

– Забранява се паркирането на автомобили по:

  • ул. “Иван Вазов”, от кръстовището с ул. “Авксентий Велешки” до кръстовището с ул. “Цар Асен”;
  • ул. “Цар Асен” до кръстовището с ул. “Цанко Дюстабанов”;
  • ул. “Д-р Г.М. Димитров”, от кръстовището с ул. “Цар Асен” до кръстовището с ул. “Крали Марко”;
  • ул. “Крали Марко”.

В тази връзка за улеснение на гостите на града са определени буферни паркинги, към които водачите ще бъдат насочвани от полицейски служители.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Баси и мизерните хейтъри сте всички, на който не му харесва да си ходи там от където е дошъл(тоест на майка му в п…..а). Всички развити европейски градове се мъчат да организират големи събития за популяризиране на забележителностите си. Ние тук уревахме света, били сме си култура и без европейска столица, кмета крадял, задръстил и провалил всичко, и незнам си още колко мрънкане. Хората които са мизерници и хейтъри и искат да си тънат в мизерия, никой не ги спира да продължат да живеят живота си по този начин, но нека поне си мълчат и не ни затормозяват постоянно с помията си, моля ви се стойте си по кочините и изобщо не се мяркайте на 12-ти по улиците.

    1. Ахахаха, появихте се, нали?! Платените общински списвачи по форумите. Добре е да си намерите друга работа, в тази не сте много добри. И сте твърде разпознаваеми. Един и същ стил, дори едни и същи думи в коментарите във всички пловдивски сайтове. Най-вече в plovdiv.24. Който най-вероятно е и родното ви място. Когато има коментар срещу действията на кмета, веднага се включвате. Винаги по един и същ елементарен начин: имащите, различно/от кмета и общинарите/ мнение, биват обвинявани, че са селяни, че са хейтъри и веднага да си ходят на село! Това е копи-пейст и то не само за месеца на културата, а по всички останали поводи. Новото е, че вече взехте и да се изпускате и да вкарвате по някоя друга обида или псувня.
      Вижте, ние милеем за града си, а вие само за заплатата си. Съвет: намерете си работа, която обичате, ще се почувствате по-добре. И пребивавайте в интернет само за удоволствие. Хайде със здраве 🙂

  2. Пловдив няма нужда от откриване като Европейска столица на културата. Той си е такава. И не от днес. Тук винаги е имало творчески личности. Винаги е кипял културен живот. Но това не могат да го разберат хора, за които думата „култура“ е само понятие, те нямат капацитета да я изпълнят със съдържание. За един кмет и обкръжението му говоря… Те и не търсят култура, а единствено слава и помпозност. Затова имат нужда от кули… Обидно е това, в което е превърнат Пловди вече години наред от същите тези хора. Затова повечето истински пловдивчани едва ли ще отидат на това измислено събитие. И не, не сме хейтъри, г-н кмете, твърде посредствено се опитвате да неглижирате нашето мнение. Напротив, страшно много си обичаме града, за разлика от Вас!

  3. РежимътБоБоТРИ и агентурата му го превърна този Град, който беше хубавичък, донякъде, в ЗАБРАНИТЕЛЕН.
    Тараби по булевардите за да не пресичам с овцете; блокиран последният булевард захранващ задъхващия се Център, селяндурско пешеходене с километри, бариери, еднопосочен трафик . . .
    ТЕРМИНАЛ ТРИ.

  4. Успокой се, шефе, никой КОРЕНЯК няма да ти стъпне на бомбастичните фишеци.
    1000 КОМАНДИРОВАНИ имало поканени с командировъчни, дневни, пътни и квартирни от инджинеринг Иб. ТОТЕВ, клептократ – тях си проверявай, пребърквай, опипвай и пристиквай.
    Без мен.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина