АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултура

Репетиции в целия град – надникнете зад кулисите (СНИМКИ и ВИДЕО)

Всички зали в града се използват за подготовката на откриващата церемония

Хилядите участници се редуват за проби на кулата на центъра

Планира се генералната репетиция върху кулата-сцена с всички участници в шоуто да е на 11 януари

Таня Грозданова, Теодор Караколев

Активни репетиции се провеждат в десетки зали в целия град във връзка с представлението – откриваща церемония на Пловдив като Европейска столица на културата. От залите на Ансамбъл „Тракия“ в Кючук Париж, през Музикалното училище, до АМТИИ, хилядите участници тренират своите изпълнения за вечерта на 12 януари.

Вижте много снимки и видеа от репетициите в залата на Ансамбъл „Тракия“ и на кулата:

По етажите на кулата, построена на централния булевард на Пловдив, ще се разположат всички музиканти, танцьори, артисти от разнообразен калибър, както и много доброволци. В последните дни, след като кулата вече беше издигната, те се редуват да правят и репетиции на място. Целият процес е изключително труден, тъй като повечето ансамбли репетират самостоятелно и все още няма общи генерални тренировки за откриването. Планира се генералната репетиция върху кулата-сцена с всички участници в шоуто да е на 11 януари.

За някои представлението ще покаже тотални новости. Така, например, арфисти ще свирят за пръв път на лазерни музикални инструменти. Ансамбъл „Тракия“ ще танцува с големи огледала с дръжки. Музиката ще бъде смесица от народни мотиви и съвременни електронни композиции. На сцената, освен съвременните инструменти, ще има и гайдари, които също репетират на кулата.

Ето какво представлява и самото централно откриващо събитие. Неговото съдържание е разделено на официална част и основен спектакъл. Светлинно – музикалното шоу има 9 модула, които са именувани: „Повик към бъдещето“, „Кукери“, „Хор на езиците“, „Заедно започваме да определяме бъдещето“, „Пловдив е Европа“, „Бъдещето започва“, „Ние сме всички цветове“, „Да празнуваме“ и „Заключителна част“. По – долу ви представяме ви и описание на самия сценарий.

Церемонията започва с встъпителната част, озаглавена „Повик към бъдещето“. Това визуално – музикално пътешествие с жива музика и видео кадри ще представи образи, места, обекти, артефакти и символи от многохилядната история на най-древния жив град на Европа, а съпровод на гайди ще направи символичната връзка между миналото, настоящето и бъдещето.

Сценарият продължава с елемента „Кукери“, в който около 200 доброволци, облечени с кукерски костюми ще минат през града и символично ще донесат здраве и успех за новата година, в която Пловдив е Европейска столица на културата. Накрая маскираните участници, накичени със звънци и чанове ще се съберат на главната сцена.

Следва „Хорът на езиците“, представен от различните етнически групи в Пловдив, всяка от които ще говори на своя майчин език и така ще представи едно многоезично стихотворение.

„Заедно започваме да определяме бъдещето“ е частта от програмата, в която на сцената ще се появят 16 деца от различните етноси и социални групи в града под тепетата. Децата ще носят по една буква, оформяща логото на Пловдив – ЕСК „ЗАЕДНО“ на български и английски.

„Пловдив е Европа“ – по сценарий тази част от спектакъла ще съчетава визуалното и сценичното изкуството с високите технологии, техника за проследяване на движението в реално време ще води хореографията на танцьори.

В „Бъдещето започва“ се извисяват красивите гласове на пловдивските хорове, които ЗАЕДНО ще дадат тон за песен на пловдивчани. Изненада в случая е, че в документите по сценария се посочва, че музикалната творба, която всички заедно ще изпълняват ще бъде „на известен композитор“ без да се посочва име. Тя ще включва както етнически модели, така и модерни ритми и звуци. Изпълнението ще бъде съпроводено от видео, което ще показва основни моменти в програмата през 2019-та година.

Сценарият продължава с „Ние сме всички цветове“. В тази част от церемонията многоцветни лазерни лъчи ще се насочат към страничните подиуми, танцьори с огледала ще разпръскват светлината.

 

А над тях на следващото ниво на сцената-кула ще свирят студенти от Музикалната академия на лазерни арфи. Лазерната арфа е иновационен музикален инструмент, с който музикантът изпълнява определена мелодия посредством прекъсването на светлинни лъчи, като изпраща  цифров сигнал, който се приема и обработва от компютър или синтезатор, вследствие на което се преобразува в звук.


След това на сцената излизат 1000 доброволци, всички те шарени и цветни, за да онагледят идеята, че всички ние сме цветове.

В „Да празнуваме“, а в заключение Пловдив ще изпрати своето основно послание – „ЗАЕДНО“, на Европа и целия света, а точка на церемонията ще постави фамозна заря.

Настроението навсякъде е положително, а артистите нямат търпение да дойде самия грандиозен спектакъл.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина