АктуалноГрадътНовини

Откриха нов туристически център до Източната порта на Филипопол (СНИМКИ)

Той се намира в Къщата на реставраторите, води се ТИЦ № 4, но всъщност са три

Таня Грозданова

От днес още един Инфоцентър на територията на Стария град на ул. „Цанко Лавренов” № 11 ще обслужва туристи. Той бе открит официално от зам.-кмета по култура Александър Държиков и директора на Старинен Пловдив Йордан Илиев.

„Мястото е стратегическо – подстъпа  от Източната порта. Така успяваме да уловим един голям брой туристи, които влизат в Стария град. До сега точно този вход не беше обхванат,“ поясни Илиев.

Там ще работят по двама-трима служители на Общинския институт, като работата им е на  ротационен принцип и в другите такива центрове.

Този, който се намира на първия етаж в двора на Къщата на реставраторите се води четвърти поред туристически информационен център, но сметката временно е без един ТИЦ.

„Центровете са: Големият на Римски стадион, до вчера едно от тези момичета работеше в него. ат е била в него. Най-старият е срещу църквата „Св.Св. Константин и Елена“ в Стария град. Този официално е ТИЦ –4 , но са три,“ коментира Йордан Илиев.

По план, след години, се очаква да бъде изграден голям ТИЦ след като завършват разкопките на Източната порта и този ще се премести там.

Липсващият е Инфоцентъра, който се намираше зад Пощата. Припомняме, че металната конструкция бе премахната заради ремонта на площад Централен, но не работеше много преди това.

Той ще бъде възстановен след приключване на ремонта на градския площад, увери зам.-кметът Държиков.

Бъдещият ТИЦ ще е архитектурно издържан и най-вероятно ще се направи в района на Одеона, уточни Илиев.

„Статистиката показва, че туристите се уморяват и пропускат Малката базилика след двучасов пешеходен тур. Доста голяма част от туристите идват, правят обход на Старинен Пловдив, уморяват се и не стигат до базиликата. Даже не закупуват билети за Малката базилика. Сега има възможност от тук , от новия ТИЦ до Източната порта, директно да бъдат насочвани натам или да им се упомене къде точно се намира, за да минат и през този обект, който е много хубав и всеки един остава очарован, след като е минал. Но когато го оставят на финала на тура много от тях просто се отказват и потеглят с автобусите, “ коментира още шефът на Старинен Пловдив.

В новия ТИЦ посетителите ще могат да закупуват сувенири, пътеводители, луксозни печатни издания и книги за Пловдив, билети за музейни обекти, да получават полезна информация и карти, както и логистика за достъп до всички услуги, които градът предоставя като възможности за туризъм.

Илиев отчете ръст на приходите от продажби на билети за обектите, а Държиков увеличение на легловата база. Очаквайте подробности.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина