АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Над 40% ръст на туристите в Стария град

36 на 100 са чужденци

Системата за електронно таксуване на туристите в обектите на архитектурно-историческия резерват Старинен Пловдив дава възможност за бърза и точна статика. „От платени входни такси имаме вече 42 % ръст на туристите, които са платили вход в обекти в Стария град,“ похвали се днес при откриването на новия информационен център до Източната порта директорът на общинския институт Йордан Илиев.  36 на 100 от посетителите са чуждестранни туристи, уточни той.

Според ресорния зам.-кмет Александър Държиков, когато една дейност, която е насочена към доброто обслужване на туристите, тя води до ръст и той е видим.

Старинен Пловдив, в сравнение с 2017-а, има 28 % ръст на приходите през изминалата година. При 490 хиляди лева тогава, сега приходите са около 630 000, което говори за добра работа, заяви Държиков. По думите му, цифрите сочат, че няма туристически и културен обект, който да не е повишил приходите си.

Старинен Пловдив, къщите и музеите за  2017-а имаха общи приходи приблизително  1  140 000 лв., сега цифрата е почти 1,5 млн., уточни той.

За сравнение, повече от 8,834 млн. са посещенията на чуждестранни туристи в България в периода януари- ноември тази година. Ръстът, който се отчита е 4,9 на сто в сравнение със същия период на 2017 г. Това показват данните на Националния статистически институт.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина