Скандално: Общината обяви война на уличните музиканти

Живот

Кандидатът за културна столица на Европа почна гонения на артистите в градска среда

Музикант с акт е ежедневна гледка в центъра на Пловдив
Музикант с акт е ежедневна гледка в центъра на Пловдив
Общинската администрация сложи на гилотината уличните музиканти на Пловдив със  скандалната вече наредба за обществения ред, с която кметството обезглави хората, които пият бира на открито. Управляващите обявиха тотална война и безпрецедентна чистка на уличните артисти със старт на наказателна акция срещу тях. Сaмо за няколко дни Главната бе прочистена насилствено от хора с китари, гайди и дайрета, които единствено „вредяха“ на пловдивчани с това, че се опитваха да повдигнат настроението им. Пък защо не и покрай това да изкарат някоя стотинка. Общинарите вкараха стрийт творците в графата „престъпници”, принизиха ги до нивото на просяците и ги изхвърлиха от Стъргалото. Като излизат от ситуацията с нелепото решение всички улични музиканти да разпределят няколко квадратни метра в района пред Пощата. Представете си каква какафония би се получила, ако всеки от тях застане със собствения си инструмент и репертоар и почне да жули. Какво решение!

Под тепето стана неволен свидетел на поредна репресия срещу човек с китара и дайре, който издържа семейството си, свирейки вечни рок и джаз хитове на пъпа на града. Прави го красиво, ненатрапчиво, майсторски. Служител на общинска полиция състави глоба за административно нарушение на артиста Павел Попов за това, че около 18:00 часа „Лицето изпълнява културно-музикална програма без това да е съгласувано с районната администрация и не представя валидно разрешително за целта.”. Според документа, който музикантът ни предостави, той е наказан за нарушени законови разпоредби по чл.4 ал. 7 от Наредба за осигуряване на обществения ред на община Пловдив. Попов се е подписал върху фиша без да има възражение. Но възражение имаме ние. Защото тази наредба един ден ще ни превърне в малко Триполи. Пловдив би следвало да е един нормален и модерен град в Бяла Европа, в който улиците не са забранено място за изкуство, усмивки, приятни емоции, работа, целувки, дишане… и защо не пиене на бира. Кандидат за Европейска столица на културата сме, а се отнасяме към най-важното в този конкурс- градската среда като към някакъв неприятен на вид ъндърграунд, в който дори да си подсвирнеш е незаконно, а ако се изкихаш, ще те арестуват. С тези правила успехът ни е гарантиран в друго направление- най-строга ислямска провинция в Иран. 


Очаквайте разказ на един от санкционираните музиканти, който отнесе 3 акта в рамките на само няколко дни, а храни децата си от това, да ни създаде малко емоция в тези сиви и сприхави дни!
Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.