Манастирски цени: 4 лева на ден за два квадрата сергия пред „Св. Св. Козма и Дамян” над Куклен

Живот

Монахиня събира таксата от търговците, която надвишава значително дори тротоарното право за централна градска част в Пловдив

Пловдивска митрополия рентира земите около обителта, след като спечели дело за тях

2 квадрата, 4 лева. По два лева на квадрат, обяснява с тих счетоводен  тон монахиня от манастира „Св. Св. Козма и Дамян”. Протяга ръка към продавач на понички, базирал павилиона си от другата страна на пътя, срещу входа на обителта. Той чинно отброява няколко монети и ги дава на жената в черно расо. Две опърпани книжни банкноти от по 2 лева пък отброява търговка на евтини детски играчки от сергията току в съседство. Оф, тая жега… Дано на събора не е така, отбелязва дамата зад щанда, визирайки тържествата за 16-годишнината на Община Куклен на 30 юни и 1 юли.  

Гореописаната ситуация се разиграва пред погледа и обектива на Под тепето.  Таксата от 4 лева за всеки от павилионите е дневна. Събира се чинно. Парите влизат в касата на манастира, смятайте пловдивска митрополия, но ,поне в случая, на който станахме неволни свидетели, документ за получените средства от там не излиза. Пловдивска митрополия стопанисва всички земи около манастира, след като преди време спечели дело за тях. И съответно ги събира пари от дребни търговци, които опъват импровизираните си дюкяни близо до аязмото в дните от седмицата, в които „Св. Св. Козма и Дамян” е посещаван от миряни. Преди съдебната победа на църквата за имотите, продавачите са плащали на Община Куклен. На общинския празник тази седмица се очаква голямо струпване на народ, съответно и на търговци. И нелош приход в манастирската хазна. Интересни са обаче цените за наем, с които работи митрополията. 2 лева на квадратен метър на ден е силно завишена цена дори спрямо тротоарното право в централна градска част на Пловдив. Или ако трябва да бъдем по точни- митрополията взима три пъти по-скъпо. За квадратен метър в центъра на града се плаща малко над 66 стотинки с ДДС.

Може би с тези приходи църквата е закупила паветата, които са струпани около огромния нов зид на манастира, приличащ на крепостна стена с бойници. Въпросът е от къде  митрополията си е доставила гранитните блокове, тъй като от Община Пловдив се кълнат, че всички павета от улиците под тепетата се пазят и не се продават.

 

 

Споделете ни във:

2 thoughts on “Манастирски цени: 4 лева на ден за два квадрата сергия пред „Св. Св. Козма и Дамян” над Куклен

  1. „Подобряването“ от асфалтаджийската МАФИЯ на улиците е грубо скроена КРАЖБА. Междуселски шосета -не в Града! От хилядолетия ЦИВИЛИЗОВАНАТА ГРАДСКА улица се павира, а по-важните места са калдаръм. А не тихомълком да профучават убийци. Ръчно дялан сиенит, загладен от десетилетия, нареден „на ветрило“ лесно се отваря за поправки и пренарежда без следа = струва $$$ на запад, и знаем какво значи „на отговорно пазене“ ама в ЧАСТНО депо

  2. Не му пускайте мухата на откаченото ДолноВоденско Номенклатурно Изчадие от БКП, за да не поведе дела за заграбване (както от архитектите цуна САН КИРИКО) на Малката Базилика (що не и Голямата!) понеже имало „църква“ на мястото, значи Нот. Акт е Негов! „Пловдивска митрополия рентира земите около обителта, след като спечели дело за тях“. А ВИДОВДЕН, ваше НИЗКОпреосвещенство?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.