ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
БългарияПод лупа

И третата комисия от експерти потвърди за нарушенията в „Св. Марина“

Съмнително: Пенсионираха архитект Вили Раева между огледите в храма, не я допуснаха до тапетите

Архитект Вили Раева бе пенсионирана между две комисии
Архитект Вили Раева бе пенсионирана между две комисии
И третата комисия, пратена от министъра на културата Вежди Рашидов да инспектира ремонта в митрополитския храм „Св. Марина“, е потвърдила констатацията на експертите от първата, назначена през ноември, научи Под тепето. След отвореното писмо на Под тепето и интелектуалците, и след обществения натиск, министърът е изпратил поредна проверка, която да установи има ли нарушения при т. нар. обновление на паметника на културата от национално значение. Тя се оглавява от арх. Христо Данчев, а членове са художникът-реставратор Аблена Казакова, изкуствоведът Димитър Цветков и регионалните експерти арх. Слави Славов и Камен Станев. Член на предишните две комисии бе главен експерт арх. Вили Раева, която е и един от хората, надигнали глас срещу обезобразяването на църквата в деня на обявяването на подписката.

След това обаче дойде изключително съмнително пенсиониране на специалистката от НИНКН (Национален институт за недвижимо културно наследство), точно между двете проверки. Това послужило като мотив на хората на митрополит Николай да не я допуснат до храма, заедно с проверяващите й колеги. Раева била поканена от тях, тъй като е присъствала на предишните два огледа и е познавач на паметниците под тепетата, но буквално била изгонена от отец Атанас, председател на настоятелството на „Св. Марина“. Безобразното си поведение човекът в расо обяснил с отсъствието на името на Раева сред членовете на комисията.

Според информация на Под тепето, и третата проверка е открила и протоколирала следните нарушения: на входа на притвора е сложена нова врата, подовата настилка е подменена с нови полирани плочи, цялостната декорация е подменена, като има залепени тапети с изображения на светци, амвонът и владишкият трон са напълно позлатени. Заключението на втория екип, пратен от Рашидов бе, че църквата трябва да върне стария си облик, тъй като извършените дейности не са съгласувани с Министерството на културата, каквото е изричното условие на член 83 ал.1 от Закона за културното наследство. Логично е, в третият констативен протокол следва да потвърди тези нарушения и след тях да бъдат посочени последващите действия, каквито предполага Законът. Засега никой от членовете на комисията не пожела да изкаже мотивите си, но Под тепето дочу, че двамата регионални инспектори възнамерявали да подпишат протокола с особено мнение. 

Експертите са направили оглед на „Св. Георги“, „Св. Харалампий“ и „Св. Неделя“, където е имало съмнения, че също се готви обновление. Ще ви информираме и за резултатите от огледите там.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина