БългарияЗдраве

Над 25 млн. са регистрираните електронни прегледи за по-малко от година

Над 25 млн. са регистрираните електронни прегледи от общопрактикуващите лекари, специалистите от извънболнична и болничната медицинска помощ през Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това се случва за по-малко от година, след като модулът „е-преглед“ беше пуснат в експлоатация от „Информационно обслужване“. Средно на ден се регистрират 170 000 прегледа в електронен формат от близо 7 200 лекарски практики. Общо със системата работят над 17 000 лекари от болничната и извънболничната медицинска помощ. НЗИС дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи. Чрез електронизирането на процеса всички пациенти имат пълна проследимост на заболяванията, диагнозите, назначените терапии, изследвания и др.

Все още по-голямата част от регистрираните електронни прегледи се издават по линия на финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В близките месеци предстои изготвяне и приемане на наредба за дейността на НЗИС. След влизането й в сила се очаква лекарите да въвеждат в системата всички прегледи, независимо от източника на финансиране.

„Данните показват, че НЗИС обработва близо 3 млн. електронни заявки на ден, което превръща платформата в една от най-използваните у нас“, каза изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов. По думите му, чрез нея значително се подобрява качеството на здравните услуги в България. Средно на ден НЗИС издава близо 600 000 национални референтни номера (НРН). НРН се издава за всеки индивидуален електронен документ в системата.

Модулът за издаване на електронни рецепти също отчита внушителни резултати. За две години централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти е регистрирала над 25.7 млн. е-рецепти, като близо 24 млн. от тях вече са изпълнени. Към системата успешно са свързани над 3 000 аптеки от цялата страна, а над  4 000 фармацевти успешно изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите. Средно на ден се изпълняват по над 60 000 електронни рецепти.

Близо 15 млн. са издадените електронни направления през здравноинформационната система. От тях повече от половината са направления за лабораторни изследвания, а над 5 млн. са направленията за консултация. НЗИС е регистрирала  над 1.1 млн. е-направления за хоспитализация, близо 530 000 за високоспециализирани дейности и над 280 000 електронни документа за медицинска експертиза.

Реализираните електронни хоспитализации в болниците доближават 1 млн. Модулът за електронна обработка на приетите пациенти беше въведен официално в експлоатация на 1 август 2022 г. в съответствие с Националния рамков договор. Той позволява на лечебните заведения да подават по електронен път извършените дейности по хоспитализация, дехоспитализация, проведените лабораторни изследвания, консултации, издаване на епикризи и др. Средно на ден се регистрират по 6 000 електронни хоспитализации от 351 болнични заведения в страната.

„Проектите на „Информационно обслужване“ в здравния сектор поставиха началото на дългоочакваното електронно здравеопазване в България“, каза Ивайло Филипов. За последните няколко години компанията разработи ключови проекти като Национален регистър за борба с COVID-19, Единен портал за COVID-19, издаване на европейски зелени COVID сертификати, електронен регистър на желаещите да се ваксинират, регистър на ваксинираните лица, мобилно приложение за сканиране на COVID сертификати, информационната система за контрол на медицинската експертиза,  система за електронни рецептурни книжки и др.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина