Тийнейджърът, който прегази жена на пешеходна пътека, отива на съд

Темида

Асен вече има повдигнати обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа на пешеходна пътека

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Асен Гюргенчев, съобщиха обвинителите. На 19- годишният младеж е повдигнато обвинение., за това, че при управление на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение по пътищата, като причинил по непредпазливост смъртта на другиго на пешеходна пътека и избягал от местопроизшествието – престъпление по чл. 343 ал. 3 буква „Б“ пр.1 във връзка с ал.1 буква „В“ във връзка с чл.342 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 13 април 2017 г., в гр. Пловдив, вечерта, обвиняемият Асен Г. шофирал лек автомобил, марка „Тойота РАВ4“, като преминал през кръстовището на бул. „Руски“   и се насочил към бул. „Шести септември“. Към 20,48 часа пешеходката Б.К., на 61 г., предприела пресичане на пешеходна пътека на южното платно за движение на бул. “Шести септември” със скорост 5 км/ч., съответстваща на бърз ход на придвижване. Тя преминала през разделителния остров и предприела със същия ход пресичане на пешеходната пътека по северното платно на булеварда. При навлизането й в тази част на платното, автомобилът, шофиран от обвиняемия Асен Г., се намирал на 22-23 метра. Той се движел със скорост от 67 км/ч, при позволена за населените места скорост от 50 км/ч. Водачът възприел преминаващ по пешеходната пътека човек, задействал спирачната система, но не успял да спре преди траекторията на преминаване на пешеходката, поради движението с несъобразена скорост, и я ударил с предната лява част на автомобила.  Свидетели на катастрофата се обадили на тел. 112. На място пристигнал екип на Центъра за Спешна медицинска помощ. По делото е била назначена съдебно-медицинска експертиза, която установила, че пострадалата жена получила травматични увреждания на жизненоважни органи, довели до остра кръвозагуба и сърдечносъдова недостатъчност. Тя е починала на място. Водачът избягал от местопроизшествието, като демонстрирал пред свои приятели желание да извърши ремонт на автомобила. Той е бил задържан от органите на МВР на 14 април 2017 г.          

Според комплексната техническа експертиза обвиняемият Асен Г. е можел да избегне удара, ако се е движел със скорост по-малка от 47 км/ч. По делото са разпитани свидетели, приобщени веществени доказателства, извършени няколко експертизи и др. Обвиняемият Асен Г. е с взета от Окръжен съд-Пловдив мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.