Задължително четиво за пловдивския общински съветник!

Гласове

Гражданската квота в УС на Фондация „Пловдив 2019” общува със старейшините чрез медиите

Пенка Калинкова: Нямам против недоверието, но съм против неграмотността

Милена Чакандракова: Аз не смятам, че това е неграмотност. Просто бяхме употребени

Мариана Чолакова: Искрено се надявам, че ОбС ще прояви воля и наистина ще се задълбочи в нашите дейности. 11 юли е лакмус за всички нас

Светлана Куюмджиева: Проектът наистина е поставен под риск. Защото администрацията е много сложна, контролът е много голям. Неразбирането е титанично

Призовават местния парламент за мъдрост, култура и уважение към дейността на екипа

Под тепето публикува почти буквално стенографирана срещата на медиите с представителките на гражданската квота в Управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019” Пенка Калинкова, Мариана Чолакова и Милена Чакандракова, както и двамата директори на изпълнителския екип на Фонадацията Кирил Велчев и Светлана Куюмджиева. Тя се проведе веднага след скандалната сесия на Общинския съвет, принципал на Фондацията, с която старейшините са на път да разбият напълно борда на „Пловдив 2019”. Представителите на гражданската квота заявиха намерение да напуснат Управителния съвет. Но след обявената днес извънредна сесия за 11 юли. За да кажат тогава това, което общинските съветници явно не искат да чуят и разберат. Дотогава им предлагаме да препрочитат този разговор. Решихме да протоколираме с малки корекции и незначителни съкращения срещата днес, за да го представим на бащиците за тяхно улеснение. И подготовка преди извънредната сесия. Тъй като в тази абсурдна ситуация се оказа, че медиите са единственият начин за връзка между общинска фондация и принципала й- Общинския съвет. Дано нашите избраници в местния парламент си направят труда поне да прегледат написаното по-долу. Не е много дълго и няма да отнеме от безценното им време.

Кирил Велчев: Радостно е, че се гласуваха 3 385 000 лева за финансиране на програмата на Фондация „Пловдив 2019”. Това е от изключително голямо значение, защото имаме точно 15 месеца, в които ние активно да работим по програмата на Пловдив 2019. Чуха се различни мнения по отношение на бюджета, дали има структурирана програма, какъв ще бъде принципът и времевият график в разходването на тези средства. Искам да ви уверя, че за нас е важно от тук нататък да знаем  с какво разполагаме, за да могат да се обявяват резултати, да се сключват договори. Освен по проектите от отворените покани, оперативният екип на Фондацията работи и по своите събития. Радвам се, че поне тази точка е положителна за нас.

Светлана Куюмджиева: Съжаляваме, че не успяхме да направим презентацията, която бяхме подготвили, тъй като нашето представяне бе отложено за извънредна сесия през юли. Съжаляваме, че не успяхме да покажем това, което можеше да даде повече яснота на общинските съветници за онова, което прави Фондацията. За наша най-голяма изненада, някои теми и въпроси бяха повдигнати днес с голямо неразбиране по отношение на това какво правим ние в „Пловдив 2019”, въпреки че винаги сме се старали максимално да даваме информация на всички заинтересувани страни по отношение на дейността си. Една от тези теми бе въпросната брошура, която е българо-румънска и още в предварителната си програма за 2017г. ние я бяхме заявили като наш проект по случай 10-годишнината от приемането на България и Румъния в ЕС. Брошурата се прави като пратньорски проект с Тимишоара 2021. Идеята бе да представим по десет различни гледни точки от всеки град към различните сфери на културата и промените, които са се случвали в тях през този период от 10 г. Тази брошура е била поставена за обсъждане пред нашия Управителен съвет, който, както знаете, е контролният орган на Фондацията. Протоколът от това обсъждане стана достояние на Общински съвет, като някои неща от него явно са се оказали непонятни за много от общинските съветници. Въпросната брошура се планира с повече от 15 външни сътрудници, с които в момента Фондацията работи. От автори, през коректори по текста, фоторедактор, дизайнер. Тоест, този разход, който се цитира доста хаотично от трибуната днес, от 8 хиляди лева, одобрени от нашия УС, се разходва и към този момент за създаването на това издание. Което целенасочено се прави да бъда само онлайн, за да се разпространява по-лесно на европейско ниво. Мисля, че това ще бъде една от най-добрите ни комуникационни ракетоносители за тази година. Другото издание, което бе спрягано от трибуните на ОбС днес, е книга с антропологично изследване, което Фондацията смята да издаде, работено отново с външни сътрудници- шестима души, включително френско участие. Книгата ще разглежда живота в Столипиново, проблемите и положителните страни от ежедневието на тази общност. Това е изследване, което Фондацията финансира и което прави от миналата година насам. Тази година искаме да завършим с втората фаза на това изследване и искаме да издадем и книга, и онлайн гид на английски език, който да служи на артисти, колективи и активисти, които искат да взаимодействат и да правят социални проекти с ромската общност. Това взаимодействие, както знаете, също е основен акцент от програмата на Пловдив 2019, с която градът спечели титлата Европейска столица на културата. Към този етап има доклад от 300 страници, който е пристигнал при нас. Тази книга все още не е остойностена, няма бюджет за нея. За самата книга, чието издаване ще струва не повече от 5-6 хиляди лева, ние все още нямаме завършен бюджет. Целият разход по проекта е към 30 хиляди лева.

Пенка Калинкова: За тази книга няма решение. Става въпрос за проучване за евентуален бюджет- колко би струвала тя. Искам да кажа само, че за първи път заставаме заедно. Ние много често сме едни срещу други, защото гражданската квота в Управителния съвет сме силно критични и поради това недолюбвани от изпълнителския екип на Фондацията. Това е моето усещане. Затова така остро приемам всичко, което се казва към Управителния съвет.

Кирил Велчев: Да вкарам едно пояснение, понеже мисля, че има едно неразбиране. Изпълнителският екип на Фондацията в момента се състои от 20 души. Има изпълнителен директор, артистичен директор, над тях има Управителен съвет  с председател на УС и принципалът, който е Общинският съвет на град Пловдив. Както и разбира се контролен съвет, в който влизат част от общинските съветници.

Пенка Калинкова: Членовете на УС сме избрани от ОбС, не назначени. Тоест, ние в известен смисъл сме представители на ОбС, или някакъв буфер между местния парламент и изпълнителския екип. Това не се разбира. Съдейки по това, което се случва в пленарната зала на същия този общински съвет, аз живея със съмнението, че въобще не се познава структурата на Фондацията. Това, че не ни разбират дейността вероятно не е само техен проблем.

Светлана Куюмджиева: Знаете, че Фондацията има този бюджетен проблем, който се говори от много време. Покрай него, и ние от изпълнителския екип, и членовете на УС, постоянно участваме в публични срещи, на които се обсъжда това, което правим и това, което ще правим. Поставили сме началото на ежеседмични срещи с медиите. Да не говорим, че публикуваме всяка крачка, която правим, във всичките ни комуникационни канали. Вярно е, че може би говорим на малко неясен език, но това е защото проектът все пак не е лесен за разбиране от всички по правилния начин. И може би понякога има пропуск в посланията. Но все пак трябва да има интерес от всички страни в това. Трябва да има някаква заинтересуваност да се прочете тази информация, да се види точно какви събития правим. Не можем да приемем нападки от трибуната: „че все пак да заработим в Пловдив 2019”, при положение, че и вчера сме имали събитие в Тютюневия град (Бел.ред- на него не присъства нито един от местните властимащи, с изключение на кмета на район Южен Борислав Инчев. Не присъства и нито един общински съветник). Екипът  в момента работи почти на 24-часова база. Това е доста динамична работа, доста интензивна. Първите две години тя беше малко или много в сянка, но това е нормално, тъй като ние месеци наред сме се занимавали със структуриране на Фондацията. Това е абсолютно закономерно в развитието на една Европейска столица на културата. Повечето ни колеги от другите градове във Фамилията повече от две години седят абсолютно на тъмно и не комуникират с абсолютно никой по отношение на дейността си.

Пенка Калинкова: Не забравяйте, че беше сменен изцяло изпълнителският екип. Дори Кирил Велчев е от началото на тази година. През цялото време при нас вървяха страхотни смени. И напускания от първите членове на УС. Ние тръгнахме от А и Б, превеждахме си документите, да разберем в края на краищата с какво сме се заели.

Светлана Каумджиева: Много е важно да се разбере, че това не е просто титла, за която градът е кандидатствал, получил, и от там нататък може да се кичи с нея. Това е проект и много сериозен ангажимент, който трябва да бъде изпълнен. Тоест, предварителната програма, с която Пловдив е спечелил титлата, трябва да бъде изпълнен в максимален процент. Колкото повече от проектите, толкова по-добре.

Въпрос на Под тепето: Колко пъти са ви позволили да вземете думата в сесия на Общинския съвет?

Светлана Куюмджиева: Нито веднъж.

Въпрос на Под тепето: Отвореното писмо на членовете на УС, официално входирано в Общинския съвет, било ли е прочетено от общинските съветници, което би било проява на интерес или съответно неинтерес? И не забравяме ли, че Управителния съвет има един шеф, и той е кметът Иван Тотев. Не го виждаме сред вас. Какво значи това?

Пенка Калинкова: Той е шеф от последната година. Всички знаем колко шефове се смениха през това време, колко изпълнителни директори, колко артистични директори и какви въртележки ставаха. И това винаги е опирало до обема от компетенции, на които трябва да отговаря всеки един човек. Аз не твърдя, че ние сме били идеални. Продължавам да твърдя, че ние се учим.

Мариана Чолакова: Член съм на Управителния съвет от самото начало. Във връзка с този въпрос дали сме имали възможност да се изкажем, аз днес отчитам поредната липса на възможност всеки един от нас, отделил от времето си, за да дойде тук и да вземе отношение като член на УС по тези изключително важни точки, които бяха в дневния ред. За които ние, с поредното писмо,  искахме да имаме днес възможност да вземем отношение. Затова и Светлана Куюмджиева е тук- да направи презентация на дейността на Фондацията. Защото изключително важно е в цялата тази комуникация ние да бъдем заедно Общинския съвет, Управителния съвет и изпълнителския екип. Днес, за жалост, отново констатирам липсата на тази достатъчно добра комуникация. А ние сме тук. Аз не съм за първи път тук и не за първи път присъствам на заседание на ОбС, когато се поставя тема, свързана с дейността на Фондацията. Но, както виждате, ние нямахме тази възможност. И аз се питах защо? Това не е наред!

Милена Чакандракова: Кореспонденцията между Фондацията и Общинския съвет е официална, но тя днес не бе представена към документите, въпреки, че е входирана. Тази брошура, за която започнахме да говорим, е от 29 март. Във въпросния протокол, в първа точка, се разглежда антропологично изследване, което на първи етап струва 30 хиляди лева, и евентуално ще гласуваме втори етап, в който се предлага книга и информационен гид. Като ясно е представено вътре, че това е представено само за информация. А в следващата точка гласуваме другата брошура за Тимишоара, която от десет хиляди предложен бюджет ние намаляваме на 8 хиляди. Самото заседание на 29 март може би продължи 2 часа само по тази точка, в спор дали български интелектуалци на топ ниво заслужават по 200 лева хонорар за 4 страници на български и  на английски. Текст, който предполага анализ на последните десет години. Това (случилото се протокола и коментарите в пленарна зала след това)ние не можем да тълкуваме като неграмотно четене, а е просто преднамерено използване.

Мариана Чолакова: Когато стартирахме подготовката за кандидатстване за Европейска столица на културата, се бяхме събрали в тази зала. Помолихме тогава всички представители на политически сили да подпишат меморандум за политическа ненамеса в този проект. Те подписаха, всички. Днес установявам, че са съжаление като че ли политическото говорене надделява над истинската комуникация по съдържанията, свързани с този наистина огромен, сложен , изключително интересен културен проект. Когато говорим за Европейска столица на културата много ми се иска да говорим и за култура на комуникация. Извинявам се много! При условие, че общинските съветници получават от нас информация и писма, ние не получаваме абсолютно никаква обратна информация, някак си чувствам се като безвъздушно пространство. Искам да се задават директно въпроси. Така както аз доброволно работя в УС на Фондацията, нека дойдат и други и да работят доброволно заедно с нас. Ние сме с открити заседания, няма никакъв проблем. Който каквото го интересува- да заповяда.

Въпрос на Под тепето: Колко пъти общински съветник ви е задавал въпрос по какъвто и да е казус, на вас от УС или на вас от изпълнителския екип? И колко пъти е проявен личен интерес от страна на някой общински съветник?

Милена Чакандракова: Освен днешното изявление за искане за извънредна сесия, досега не сме имали никаква комуникация. Ние сами преди това сме искали такава извънредна сесия, която трябваше евентуално да се случи на 26 май. После евентуално трябваше да се случи на седми юни. Евентуално… Те не се случиха. Ние искахме официално да представим нашия отчет, който е входиран още в началото на годината, но поради факта, че трябваше да подлежи на одит, който се забави с няколко месеца, бе гледан на 18 май. Имаме заседание на УС, на което искаме официална подкрепа да бъде гласувана от страна на общинския съвет по повод средствата, които се бавиха толкова много. Тази кореспонденция е официална, тя седи между нас, в протоколите, които са достояние на ОбС. Но в тези протоколи се взима една сума от една точка, една сума от другата точка и за съжаление се правят едни политически интерпретации, от които ние не искаме да бъдем част. Одеве някой ме попита, дали моето изявление за напускането не е твърде емоционално. Въпросът не е в напускането. Ние го тълкуваме като нежелание за участие на гражданската квота в този й вид.

Пенка Калинкова: Защо ме засяга това, което стана с Манол Пейков? Не защото сме първи приятели. Ние не сме първи приятели. С Манол доста често имам пререкания на заседанията на УС. Тук става дума за това, че този човек е необходим. Много малко са хората, които се хващат да играят на това хоро. А и в края на краищата, за какво се случи всичко това? Манол е една уважавана личност на издател и преводач. Пловдив няма чак толкова хора, с които да вее байрака. Днес ще се откажем от Манол, утре от Пенка, вдругиден от Милена… Не защото се поставяме на някакъв пиедестал, но трябва да се уважава човешката личност. Трябва да се уважава това, което тя прави.

Мариана Чолакова: Недопустимо е омаскаряването на който и да е. Значи това е наша солидарна позиция за това, че е недопустимо който и да е да бъде омаскарен. Няма абсолютно никаква фактология за това с Манол. За съжаление, днес никой от съветниците дори не направи предложение, въпреки че голяма част от тях споделиха, че това решение е било прибързано, неправилно и не на мястото си. Но никой не направи предложение да изправи тази несправедливост.

Милена Чакандракова: В предварителни сондажи ние водим едни разговори. Но за съжаление виждате какво се получи.

Въпрос на БНТ: Във въпросния протокол, решението гласеше „УС приема за сведение…”. Няма ли вариант да се артикулира, че подобно нещо по никакъв начин не касае конфликт на интереси?

Милена Чакандракова: Ние го направихме официално, с писмо. То остана без отговор на въпроса в кое точно действие Манол Пейков е в конфликт на интереси. При условие, че ние сме приели само информация относно втория етап на антропологичното изследване на Столипиново, с предложение за електронен гид, активности на английски език и подготовка за книга. Само информация, това сме приели. И сме възложили на Манол Пейков да се срещне с антропологичния екип. Знаете, че сме избрани от общината и винаги можем да бъдем отзовани от нея, но трябва да има причина и възможност за аргументация. Избрани сме по критерии, че сме общественици, всеки в различни поприща от стопанския и културния живот, работим безвъзмездно, да не го повтарям пак, но предварително и ясно сме декларирали, че по никакъв начин няма да се възползваме, заявили сме отказ от участие в проектите и това е заложено и в нашия устав. Няма никакъв вариант, в който ние във всеки протокол да пишем „Аз ще се срещна с тези БЕЗПЛАТНО”, „Аз ще направя тази консултация БЕЗПЛАТНО„. Абсолютно всеки ресорно отговаря за нещо и отговаряйки ресорно поема някакъв ангажимент към даден проект доброволно. Но от сега можем да пишем във всеки протокол, че това или онова правим „БЕЗПЛАТНО”.

Въпрос на „Марица”: Какво следва от тук нататък?

Пенка Калинкова: При всички случаи аз не се отказвам от това да напусна Управителния съвет. Много ми дойде. Но ще искам да остана до извънредната сесия, за да ми бъде дадена възможност да кажа някои неща. И може би ще ги кажа много остро.

Милена Чакандракова: За да не въртим само около това дали сме обидени или не… Не искаме да звучим като обидени, тъй като ние не сме. Ако общината няма нужда от гражданска квота или има нужда от друга гражданска квота, това не е проблем. Проблем е как ще работи от тук нататък Фондацията. Предложението ни за праг, което днес бе отхвърлено, отново не беше разбрано от Общинския съвет. Това е препоръка от наблюдателите от Европейската комисия. Преди две седмици имахме нарочно посещение от част от журито. Една част от тях бяха от позиция на консултанти, които поискаха специална среща с Управителния съвет, за да им разкажем каква е нашата дейност, какво правим. И защо се срещаме толкова често, което тях ги учуди- те решиха, че ние блокираме по някакъв начин работата на изпълнителския екип. На практика те бяха учудени от 5-те хиляди лева праг. Преди време ние предложихме този праг да стане 10 хиляди. Това така и не стигна до промяна. Журито каза, че това са абсурдни суми. Попитахме ги каква е практиката. Те казаха, че 100 хиляди евро е нормално. Споменахме, че с оглед на нашето законодателство, това е абсурдна сума. Доста дебатирахме на предишното си заседание по въпроса. Коментира се и дали да не предложим първо на ОбС да реши какво да сложи като праг. Истината е, че ОбС има право да определи прага. Но поне да подлежи на дебат. Днес нямаше такъв. Ние не можахме да аргументираме защо тази сума е ОК и затова сега ще се възползваме да го направим пред вас. Остават 15 месеца. От журито ни казаха, че на месец се подписват между 1500 договора и документа. Към края- по 11 хиляди на месец. Казаха, че ако ние продължаваме по този начин, ще трябва да вземем още двадесетина юриста, няколко контрольора и т.н. , за да може да оперира изпълнителският екип, той така или иначе има контрол вътре. Не всичко е под контрол на УС. Каквото и да иска Кирил Велчев, то се разписва от него, пуска се докладна до пет човека, двама юриста, контрольор и прочие. Има предварителен контрол. След което отново се връща при нас за обсъждане. И така се губи по около месец. Дори да имаме желание да се събираме всеки ден, това блокира оперативната работа по проекти на Фондацията. И да иска да изхарчи 50 хиляди лева тя, това се случва с контрола на контрольора, одитори, проверяващи юристи.

Кирил Велчев: Имаме работеща електронна система за финансово управление и контрол.

Милена Чакандракова: Още повече, че при сума от 36 хиляди лева така или иначе се образува процедура по обществена поръчка. Представете си как утре идват 100 гости от културни институции на високо ниво, трябва да се купят сто самолетни билета и ние един месец се събираме и обсъждаме тази работа. И докато вземем решение са се увеличили цените на билетите например…

Кирил Велчев: Примерите са много.

Пенка Калинкова: Нямам против недоверието, но съм против неграмотността. Това е изумително, тоя сблъсък днес просто ме повали.

Въпрос на БНТ: При реално блокирана оперативна работа и при тези срокове, какво ще се случи с 2019? Оптимисти ли сте?

Кирил Велчев: Оптимисти сме, естествено.

Светлана Куюмджиева: Ние вече сме свикнали да работим при форсмажорни обстоятелства. Ние сме в постоянна турболенция с този проект. Това, че с часове можем да говорим колко събития от кои клъстери сме организирали само миналия месец и накрая да прочетем колко пари Фондацията харчи или колко пари харчи изпълнителният директор, е друг проблем, комуникационен. Но въпросът е, че наистина в момента този казус с прага беше поставен преди три години от външните ни консултанти. Тогава бордът не се събираше толкова често, колкото сега, и работата не беше с такъв интензитет, колкото сега. Така че това въобще не бе сложено за обсъждане. Но в момента, когато вече имаме по-малко от година и половина, проектът наистина е поставен под риск. Защото администрацията е много сложна, контролът наистина е много голям. Неразбирането е титанично. И от там нататък губим партньори, доверие и възможности за реализацията на проекта.

Мариана Чолакова: Аз искам да кажа, че ние държим на думите си. 11 юли за нас ще бъде един лакмус като членове на УС с участието ни в тази извънредна сесия на ОбС. Аз искам да вземем участие все още като действащи членове на УС, като носещи отговорност и като можещи да дадат разяснения и обяснения, с които да пояснят стратегията за действие на общинската фондация. Искам да не губим непрекъснато време и енергия, защото когато започне прекалено много негативна енергия да се губи, тя яде от тази позитивната, които ние създаваме от седем години. Защото ЕСК не е това, което имаме, а е това, за което мечтаем. А мечтите, за да можем да ги изпълним, трябва да има достатъчно много енергия. И всички заедно да работим. И това не са смешни думи. Искрено се надявам, че ОбС ще прояви воля и наистина ще се задълбочи в нашите дейности. Искам в момента това послание да излезе от нас- 11 юли е лакмус за всички нас. И това не е проектът на Управителния съвет, не е проектът на Общинския съвет, а е един национален проект, който ние дебатираме и се опитваме да обясним на Общинския съвет в град Пловдив.

Милена Чакандракова: Пловдив е създал единствената и уникална структура за провеждането на този национален проект, както каза Мариана. В повечето градове Европейски столици, има кураторски екип към кмета или губернатора, който провежда цялата организация. Има градове, за които Закона за обществените поръчки е бил сменен, за да се повиши прага, за да има възможност изпълнителският екип да работят оперативно, без да се блокира програмата. Така е в Марибор. А тук, в един момент, при условие, че има подписан меморандум, при условие, че община Пловдив е имала мъдростта да избере гражданска квота, да направи една отделна Фондация, една отделна организация, която да се занимава с проекта, ние днес видяхме някакви политически игри. Аз не смятам, че това е неграмотност. Просто бяхме употребени.

Пенка Калинкова: Не мисля, че са точно политически игри. Смятам, че е по-скоро незнание, незаинтересованост.

Въпрос на Под тепето: Ние в момента оставаме с впечатлението, че Управителният съвет сте вие, гражданската квота. Не виждаме тук други членове на Управителния съвет. И тук е въпросът ми- недоверието на ОбС е недоверие към гражданската квота или към целия управителен съвет? Защото в него са ред политически лица, начело с кмета. Към кого е така заявеното недоверие- към вас или към кмета?

Мариана Чолакова: Не бих искала в момента да взема отношение по този въпрос. Действително искам на 11 юли на тази извънредна сесия…

Пенка Калинкова: …тогава ще ни бъде дадена възможност да говорим!

Милена Чакандракова: Призоваваме за мъдрост…

Мариана Чолакова: … и култура! И уважение към дейността на екипа! Нека не забравяме, че екипът и УС, всички ние, имаме нужда от малко спокойствие, за да можем да взимаме решения. За да можем в тази динамика, която ще стане от днес изключително голяма, да се случват нещата. Защото нямаме време да дишаме. Ако непрекъснато ще се занимаваме с едни проблеми, които са субективни, това ще пречи на обективната работа.

Пенка Калинкова: Досега сме си мълчали и не сме говорили. Защото навремето Анастас Бадев бе достатъчно мъдър да каже: „Нека всичко, което имаме да си кажем, да си го кажем вътре в екипа. Ако трябва да се сбием и т.н. Навън трябва да бъде спокойно. Трябва да се пази авторитета на Пловдив”. Ставаше въпрос да не се излагаме пред пловдивчани и Европа. Но ето, че идва време, в което трябва да говорим. И аз съм много изненадана, че след като отидох и заявих, че имам да кажа нещо днес, дойде полицая да ми направи забележка.

Мариана Чолакова: Артистичният директор и изпълнителният директор наистина имат право в момента на време за концентрация, да си свършат работа. А ние да помагаме. Това е.

 

 

 

 

 

 

Споделете ни във:

3 коментара за “Задължително четиво за пловдивския общински съветник!

  1. ЧАСТНИЦИТЕ, КОИТО СА САМО ЧАСТ ОТ УС – ВЪН, ТЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ С ПОНЯТИЕТО “ГРАЖДАНСКА” КВОТА, ИНИЦИАТИВА и с частнически кроежи и далавери … 100 билети за 100 “гости” и португалски ортаци -кой брат’чед ги кани? Светкавично? Аз като посетя Венеция някой да ми е купил билетите? Да ме е настанил в Алберго Фул Борд? Пловдивските БУДАЛИ ще се прочуят не само из Европата

  2. “Фондацията” си е по начало ЧАСТНИЧЕСКА инициатива на Sofia Design Week (=ЕДНО=) оформящи за синчетата си СИНЕКУРНА ЯСЛА да цицат от пловдивските будали. “Пловдив За ЕДНО” хич даже не е нашенска Кауза, като погледнеш КОСМОС, ГАЛЕРИЯТА, ПОЩАТА с преспите по средата, КОНЦЕРТНАта зала неизметена (пък хленч за ОПЕРЕТА другаде вместо в ГДК) – имаме си проблеми, пък “на гол корем…” И то без да смятаме ТЮТЮНА на частника

  3. И есе пак не всички са подписали политическия меморандум. Направите справка. Всичко зависи от Тотев и никакви общински съветници, не се заблуждавсйте, че 11 юли нещо ще промени. Липсата на експертен съвет, заложен в структурата на фондацията в аплилационната книга също е проблем. Липсата на.независими граждани в контролния орган също. Тоталното обсебване от политиците-Тотев е гаранция за неуспех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.