Прецедент: Съдът даде мярка подписка на обвинен в убиийство на сина си

Темида

Повече от 20 години семейство Пелтекови от Кючук Париж живее тероризирано от син наркоман

Майката и бащата на жертвата отглеждат и невръстното му бебе

Окръжен съд – Пловдив постанови мярка за неотклонение „подписка“ на обвинения в предумишлено убийство на сина си Костадин Пелтеков.

70-годишният пловдивчанин бе доведен в залата с белезници от ареста. Искането на Окръжна прокуратура бе за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, а служебният защитник на обвиняемия поиска по-леката мярка – домашен арест.

Спрямо Костадин е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 116 ал.1 т.3 пр.3-то във връзка с чл. 115 от НК за това, че на 23.09.2017 г. в землището на гр. Куклен, местността „Сай дере“ умишлено е умъртвил рождения си син Стоян в семейната вила. Жертвата е била на 34 години.

В пледоарията си обвинението изтъкна факта, че жертвата е простреляна два пъти, а според експертизата и двата изстрела „показват безпрекословно желание за лишаване от живот“. Според разследването жертвата не е била лице в лице с извършителя по време на стрелбата. Следите от единия куршум, който е попаднал в гърдите на Стоян, показват, че той е бил по-ниско от стрелеца, вероятно е дори да е лежал тогава, а другият патрон е попаднал в слепоочието му от непосредствена близост. За тежко предумишлено лишаване от живот на собствено дете законът предвижда наказание лишаване от свобода от 15 – 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

В залата стана ясно, че семейство Пелтекови от Кючук Париж има тежка и тъжна история. Росица и Костадин над 20 години живеели в стрес, психически и физически тормоз от сина си Стоян, който бил доказан наркоман.

По думите на прокурора, Костадин Пелтеков в предварителните си обяснения споменава, че практически не съществува родствена връзка между него и Стоян, което не споменава при разпита си вече като обвиняем. „Жертвата се оказва фактор, който взривява отношенията в това семейство,“ изтъкна обвинението. Тепърва ще се уточнява защо и как се е стигнало до фаталния край, назначени са редица експертизи, сред които психическа за обвиняемия, иззет е биологичен материал от косата на жертвата за доказване на родствена връзка и наличие на наркотици в тялото. Изискана е справка от Районното управление за всички сигнали, които бащата е подавал в полицията срещу сина си.

Съседи на семейството разказват, че убитият Стоян е арестуван многократно.   

Служебният защитник на Костадин – адв. Койчева, поиска да бъде разпитана съпругата на обвиняемия, която до момента не е разпитвана в досъдебното производство, прокурорът протестира, а съдията отхвърли искането. Защитата заяви, че разследването е едва на 3-дневен етап и доказателствата не са достатъчни за обосновано предположение, че Пелтеков е извършител на престъплението. Той е с чисто съдебно минало и в момента е пенсионер. Сам се е обадил на Спешния телефон в събота и е посрещнал полицията и разследващите. Койчева изтъкна, че през месец май тази година съдът в Пловдив е постановил на Костадин и Росица за срок от две години правата за отглеждане на внучето им, което е на 7-месечна възраст.  

Костадин пожела да говори пред съда. „Преди 37 години кола уби жена ми и детето ми. Трябваше ми доста години, за да се възстановя. После срещнах нея и така… Дойде повече от 24 години непрекъснат тормоз – пари, ограбване на жилището, арести, не знам колко пробации, не мога да ги преброя, два пъти влиза в затвора… и се случи какво се случи. Не мога да си отговоря на въпроса кое от всички тези неща ме е заболяло най-много?!

Нито ще се крия някъде, нито нищо. Просто искам да помогна на жена си да гледа детенцето, затова искам по-лека мярка.“   

Последваха 15 минути, в които съдът се оттегли, за да вземе решение, от което най-силно изненадан остана прокурорът. Съдът прецени, че е на лице обосновано предположение, че Костадин може да е извършил престъплението, въпреки ранният етап на разследването. Освен това прецени, че няма реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, спрямо друг от семейството, който може да е виновен за ситуацията. Накрая съдията изтъкна факта, че Социалните служби са приели, че той, като част от това домакинство, има способността да се грижи за малолетно лице. Според съда адекватната мярка за неотклонение е „подписка“.

Мярката подлежи на обжалване в тридневен срок.

Запитан от медиите дали ще обжалва прокурорът каза, че е учуден от решението, изхождайки от вида на престъплението и ще обмисли следващата си стъпка.

Изявлението му в кулоарите на съда бе чуто от майката на жертвата, която се обърна към него с думите „Моля Ви, не го правете!“ Росица разказа, как бащата Костадин не е спал години наред, за да пази сина си наркоман да не убие някого.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.