СъдТемида

Пет училища протестират край съда, искат свобода за гимназисти

16-годишни киснат в следствения арест след бой пред заведение

Гимназистите: Цялата работа е заради мамино детенце- синче на деловодителка в прокуратурата

Младежи се събраха край в съда в подкрепа на съучениците си
Младежи се събраха край в съда в подкрепа на съучениците си
Близо 100 ученици от общо пет пловдивски школа се събраха на мирен протест в градинката край съда днес, за да искат свободата за гимназисти. Младежите възнегодуваха срещу действия на прокуратура и полиция, с които 16-годишно момче изкара 72 часа в следствения арест, сред закоравели бандюги. Става въпрос за арестувания за бой пред дискотека Плейграунд Вангелис Христев, който според обвинението заедно със Смаил Илиев, Веселин Вътев, Йордан Спасов и Иван Карапанов са нанесли средна и леки телесни повреди на Пламен Танчев след сдърпване за момиче. Става въпрос са счупен зъб, натъртване на ръката и някои по-леки травми. Приятел на младежите, на възраст от 16 до 18 г., видял бившата си приятелка Анджела с настоящия й любим и искрите припламнали. Стигнало се до побой пред Плейграунд, в който неколцина налагали здраво Тенчев, след което изчезнали от полесражението. Почти всички били привикани през нощта в Трето районно по телефона. От там някои били задържани, други разпитани и пуснати, после пак задържани. Повечето от момчетата признават вината си и се разкайват. Въпреки това някои от 16-годишните, заедно с Вангелис, са тикнати в килиите на следствения арест с мотива, че случаят е изключителен. А днес прокуратурата поиска най-тежките мерки и за петимата- постоянен арест.

Image title
Знаете ли защо сме тук? Защото всеки ден стават такива търкали, но деца не биват пъхани в следствения арест сред дрог дилъри, убийци и закоравели гангстери. Не ни харесва това, което е станало, естествено. Никой не иска хлапета да се бият по улиците. Но се питаме защо ги вкараха в следствения арест и защо днес искат да ги държат там постоянно? И отговорът е – заради мамино детенце. Писна ни от мамини дечица. Скандалът в заведението е бил провокиран от едно момченце- син на деловодителка в прокуратурата. Който бяга и оставя приятеля си да бъде набит. Отнася го Пламен Тенчев, който пръв посяга на Смаил. После Вангелис го удря. И нещата излизат извън контрол. Кой крив, кой прав- няма значение. Станалото е грозно, но не е причина ученици се търкат наровете до изнасилвачи и крадци в следствения арест, възнегодуваха младежите край съда. Така ли ще ни превъзпитават- като вкарват приятелите ни по килиите. Това не върви. Безумие е. Цялата работа е безумна, нареждаше момиче със скейтърска шапка.
Тук повечето сме от „Яворов“, има и от езиковите гимназии, от Патриарха. Четири от задържаните учат именно в „П. Яворов“. Луди глави са. Но не са убийци, гневят се съучениците на арестуваните тийнейджъри.

Какво се случи в съда, четете по-късно

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина