Адвокатите на задържаните полицаи: В това дело свидетелите станаха обвиняеми

Темида

Петър Атанасов и Стефан Модев твърдят, че са търсели автобояджия, а не са извършвали престъпление в складова база на Кукленско шосе

Може ли ипотечен кредит да е мотив за грабеж? Това разискваха страните в съдебното заседание за мерките за неотклонение на обвинените в тежкото престъпление полицейски служители Петър Атанасов и Стефан Модев. Повод за дебата станаха договорите за ипотеки на двамата, които представиха пред Темида адвокатите им. С тях защитата искаше да докаже семейното положение и финансовия статус на Атанасов и Модев, но представителят на окръжна прокуратура изведе  друго заключение от приложените документи. Тези договори доказват утежненото финансово състояние на обвиняемите, което може да бъде мотив за извършеното от тях престъпление. Говорим за престъпление с висока степен на обществена опасност. Това са хора, призвани да разкриват престъпления, а не да прикриват и генерират такива, подчерта представителят на държавното обвинение. И поиска от Темида взимане на най-тежки мерки за неотклонение спрямо полицейските служители- постоянен арест.

Има достатъчно доказателства, че те са автори на престъплението. Става въпрос за грабеж на цигари, МПС и мобилен телефон. Общата сума, предмет на обвинението, е 289 533 лева. Част от предметите на престъплението са били иззети. Двамата са знаели по кое време и на кое място ще бъдат цигарите без бандерол, обясни прокурорът.

Според обвинението, жертвата на грабежа Ерхан Хакков в началото си е мислил, че става въпрос за полицейска операция, но после е получил удар от полицаите, след което се е озовал на земята, завързан със свински опашки. Той е бил изненадан в складова база на Кукленско шосе, където се е намирал буса с цигарите. Едно от доказателствата за присъствието на полицейските служители на местопрестъплението са кадрите от видеокамерите на въпросния обект. Прегледът на записите бил провокиран не заради официална жалба за откраднати цигари без бандерол, по обективни причини, а след като собственикът на склада научил, че в базата му е имало престъпление. Така, на кадрите, се виждат лицата на полицейските служители. Самите те твърдят, че са били там, за да търсят авто бояджия.  Очевидно ключовите свидетели в разследването са се занимавали с търговия с цигари без бандерол, което може би обяснява липсата на сигнал за извършено престъпление от страна на самата жертва на грабежа- Ерхан.

Няма доказателства за авторство. Считам, че не може да се направи обосновано предположение за извършено престъпление от моя подзащитен, каза адвокат Зоя Тошкова, посочвайки разузнавача към Криминална полиция Петър Атанасов. Тя разкритикува свидетелските показания по делото, като ги определи като силно противоречиви. Ключовият свидетел Борислав Борисов твърди, че Петър Атанасов го помолил да вземе бус и да прехвърли кашоните от друго МПС. Никъде обаче в показанията на свидетелите не се разбира дали става въпрос за цигари, нито пък какво е количеството им.  Един от свидетелите твърди, че в ограбения бус имало омекотител за пране, друг- че били цигари. Обвинението е доста надуто. Е, за грабеж на цигари ли става въпрос? И с бандерол или без са били те? Няма отговори на тези въпроси в папките по делото, каза адвокат Тошкова. По думите й, въпросният Борислав Борисов изнесъл стоката с бял бус и започнал бясна разпродажба на цигари от дома си. Свидетелите крият нещо. Да не говорим, че при претърсванията нищо не е било открито у моя подзащитен- нито цигари, нито свински опашки, допълни тя.

През цялата си кариера в полицията не съм извършил нищо нередно. Само награди съм получавал, не наказания. Ползвам се с добро име както сред колегите си, така и дори сред хората, които съм задържал през годините, каза обвиненият в грабеж полицай Петър Атанасов.  

За противоречивост в показанията на свидетелите говори и адвокатката на Стефан Модев- адв. Звънчева. Обвиняемите тук биха били прекрасни свидетели по това дело. В него обвиняемите са станали свидетели, каза защитничката на старши полицаят в звеното „Охранителна полиция”.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.