ЗдравеПУЛС

Жестоки комари след валежите пращат малчугани в болница

В детското отделение на МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив след дъждовната седмица зачестиха случаите на малки и по-големи пациенти, нахапани от различни насекоми.

Изплашените родители на 4-годишната Габи я доведоха с подути и зачервени крачета след атака от комари. Семейството имало гости от САЩ и решило да ги разходи из Стария Пловдив. Докато изпият по едно кафе на открито, детето било жестоко нахапано от комари и за часове получило отоци, разказа педиатърът д-р Анелия Балабанова. Майката се опасявала, че острата реакция е алергична, но педиатрите отхвърлили съмненията, а след проведеното лечение, червенината и подутините бързо изчезнали. Детската лекарка препоръча родителите да не забравят и да слагат в чантите си специалните защитни средства срещу насекоми – репеленти, и да ги използват  преди и по време на разходка, особено ако са избрали за целта тепетата, Гребната база и парковете, където растителността рязко избуя след валежите, а покрай нея се нароиха и насекомите. Най-опасни са ухапванията от кърлежите, защото и след премахването им, крият риск от зараза с различни при това доста опасни инфекции.

Д-р Балабанова отбеляза, че с началото на ваканцията в отделението нарастват и случаите на деца с вирусни инфекции, засягащи храносмилателната система.

Неприятни изненади през лятото може да  донесе и силното слънце. Не  са редки случаите на слънчеви алергии, ако не са взети необходимите предпазни мерки.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Богомил 1 – в клоните на дърветата е пълно с гнезда на огромни комари, на оси, на бълхи. Ужасно е. Децата в яслите са надупчени

  2. „Наивно“ е да обвинявате дъждовете, докато в ход има кампания да се правят „гребни“ (кис-кис, кой ша ти гребе, ма?) канали във всяко кметство = застояла чорба, сладководен жабуняк за РАСОВО КОМАРОВЪДСТВО и жабешки бутчета. Ако само с малария се отървем добре, ама има и ЛАЙМ … Наблъскай с отровни препарати и бебетата, Кмете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина