ЗдравеПУЛС

УМБАЛ „Св. Георги” ще сезира прокуратурата заради проявена агресия от бащата на момиченце, спасено в неонатологично отделение

Андрей Едрев нападна с хули и закани лекарите, спасили живота на новороденото му

Според запознати, риалити героят е извършил куп нарушения по време на буйството си в Отделението по неонатология. Лекари имат намерение да завеждат дела срещу него

Съпругата на Едрев се опитва да спре агресията му в отделението с новороденитеЕдрев си прави собствено риалити с камера в болничното отделение с ограничен достъпУМБАЛ „Св. Георги” е на път да сезира Прокуратурата и Агенция за закрила на детето заради поредица от непристойни действия от залязлата отдавна риалити звезда Андрей Едрев. Това научи "Под тепето" след поредицата публични изяви на Едрев и последвалия отговор на държавната лечебница. Бургазлията атакува през медии и социални мрежи специалистите от болницата, които на практика са спасили новороденото му дете преди броени дни. В напълно необоснована и клеветническа според медици и ръководство на здравното заведение атака, участникът в телевизионен формат от преди години се опитва първо да урони престижа на самата институция, а после и на хората, които са се грижили за здравето на бебето му. Едрев е нарушил редица законови норми и правилата в Отделението по неонатология, включително е снимал бебета в кувьози без никакво право да го прави, а после е публикувал снимките в социалните мрежи. Обвинил е медиците в некомпетентност. Но твърденията му се опровергават от проверките на институциите, публикуваните снимки и документи. По казуса от УМБАЛ „Св. Георги” излязоха с официална позиция. Ето и пълното й съдържание:

Успокояват агресивната риалити звездаПовече от седмица служителите на УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД, гр. Пловдив, са подложени на тормоз, агресия, обиди и клевети от г-н Андрей Едрев, баща на новородената Бориса Андрей Едрева, която беше пациент на лечебното заведение от 14.07.2016 г. до 19.07.2016 г. в Отделението по неонатология. Въпреки това тревожно обстоятелство, ръководството на болницата запази мълчание до този момент и не обяви тези факти публично, за да запази интересите на детето, неговата самоличност и здравната информация, която се отнася до него и неговата майка.

След публикуването на статия в Blitz.bg обаче, озаглавена „Дъщерята на Андрей Едрев на косъм от смъртта заради лекарска грешка”, УМБАЛ „Свети Георги” не може да остане безучастна, още повече, че всички обстоятелства около състоянието на Бориса Едрева, включително подробна здравна информация, резултати от изследвания и лечение, вече са публично достояние, след като са разпространени лично от нейния баща. Разгласяването на медицински данни, макар и от родителя на едно новородено дете, в името на рекламата, публичността и желанието да прочете името си в медиите, е в разрез с Конвенцията за правата на детето и защитата на най-добрия интерес на новороденото, което не може да изкаже мнение, не може да бъде чуто и не може да се защити от действията на собствените си родители.

В разказа на г-н Андрей Едрев единственият верен факт е, че Бориса Едрева е родена в “Уни Хоспитал”, гр. Панагюрище. Няколко дни след раждането си детето е преведено в УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД, гр. Пловдив, по искане на панагюрската болница, заради наличие на клинични и параклични данни за инфекция на новороденото, придобита от майката.

След приемането на Бориса инфекцията продължава да се манифестира с патологични изменения в някои от показателите, които са изследвани, както и с появила се неврологична симптоматика. Всички тези данни са основание за предприемане на активно лечение в интензивен сектор на неонатологичното отделение. Същото е проведено след като е предоставено информирано съгласие от майката на детето, г-жа Гергана Сапунджиева.

Тук е моментът да се отбележи, че в Отделението по неонатология в УМБАЛ „Свети Георги” се лекуват новородени бебета от цяла Южна България с екстремно ниско тегло, с инфекции или други сериозни заболявания. Това налага режимът на посещенията и достъпът на трети лица да бъдат организирани така, че в най-голяма степен да бъде защитен интересът на децата: едновременно да е предоставена възможност за достъп на техните родители, но и да се предотврати внасянето на инфекции отвън и опасността да влязат в контакт с бактерии и вируси, които в техния случай могат да бъдат фатални. Поради тази причина в отделението е въведен график за достъп и предоставяне на информация на близки и роднини в определен часови диапазон от деня. Всеки родител би се съгласил, че не е възможно лекарите да са ангажирани целодневно с достъпа на трети лица до интензивното звено, вместо да полагат грижи за новородени, които изискват 24-часова интензивна грижа.

При неколкократните си посещения г-н Андрей Едрев се отнася неуважително, грубо, предизвикателно към персонала и се налага да бъде повикана охрана. Едрев често настоява за предимство пред други родители, които по същото време се нуждаят от информация за децата си.

В нарушение на Конституцията на Република България, в която изрично има забрана хората да бъдат снимани или записвани без тяхното желание, Андрей Едрев прави записи на лекарите и медицинските сестри дори след изричната им молба да спре. В нарушение на Закона за закрила на детето и Конвенцията за правата на детето, Андрей Едрев прави снимки на други деца в кувьозите, като една от направените фотографии е публикувана в публично достъпна група в социална мрежа. Всичко това се случва въпреки предупрежденията на персонала и без съгласието на родителите на тези деца, за което ще бъде сезирана Държавна агенция за закрила на детето.

УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД, гр. Пловдив заявява, че е напълно невярно твърдението за отказан достъп до медицинската документация на Бориса Едрева. Искането за получаване на копие от „История на заболяването” е получено късно вечерта в почивен ден, когато е обективно невъзможно да се осъществи незабавно. Още в първия работен ден е предаден пълен комплект от „История на заболяването” на Бориса Едрева, надлежно копиран и заверен. За болницата остава неясна причината, поради която искането за достъп до медицинска информация е адресирано и до МВР, и до Районна прокуратура, но може да се допусне, че това са дължи на непознаване на закона и търсене на скандал и сензация.

На 19.07.2016 г. след като бащата Андрей Едрев е подробно информиран за последните резултати от лечението на детето, включително за подобряването на патологично завишените стойности на Ц-реактивен протеин и други показатели, той решава, че дъщеря му трябва да бъде изписана. Въпреки разяснения риск от преждевременното прекратяване на лечението, Андрей Едрев напуска болницата с дъщеря си, като се подписва в „История на заболяването”.  

Служителите в болницата изказват искрената си обида и възмущението от неверните и непочтени твърденията на Андрей Едрев, че детето му било на „косъм от смъртта заради лекарска грешка”.  

Детето е прието с доказана инфекция, като са налице достатъчно писмени данни, които обосновават необходимостта от извършване не лечението, без което заболяването на новороденото би прогресирало изключително бързо. Доказателство за адекватността на проведеното лечение е и фактът, че след започването му, посочените патологично завишени стойности се нормализират, а неврологичната симптоматика изчезва.

Във връзка с оплакванията на г-н Андрей Едрев съобщаваме, че към момента е извършена проверка на РЗОК-Пловдив, която не установява никакви пропуски в лечението на Бориса Едрева или нарушаване на нейните права като пациент или тези на родителите й. УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД, гр. Пловдив, сама е сезирала Изпълнителна агенция “Медицински одит” за извършване на проверка по случая.

Болницата категорично не приема лошите квалификации на г-н Андрей Едрев, насочени към проф. Мая Кръстева, които не желаем да повтаряме. Проф. Кръстева е уважаван специалист, отдаден на работата си, спасил не един и два човешки живота и направил щастливи стотици родители. Обвиненията и грубите определения, използвани в публикацията, не са подкрепени с нито едно доказателство. За нас остава неясна причината, поради която Андрей Едрев напада агресивно целият персонал на отделението по неонатология, което е положило необходимото старание и усилия, за да спаси новородената му дъщеря.

Във връзка с поведението на г-н Адрей Едрев, което е записано на охранителните камери в лечебното заведение и което е демонстрирано пред голям брой хора, лечебното заведение ще сезира прокуратурата. Отделни лекари също възнамеряват да заведат съдебни дела, в рамките на които г-н Андрей Едрев ще има възможност да докаже твърденията си.

Болницата възнамерява да сезира и Държавна агенция за закрила на детето, във връзка с публикуването на снимка на бебета в кувиози, които се лекуват в болницата, без съгласието на техните родители и въпреки забраната на персонала.Едрев снима кувьозите

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. наяла се въшката и избила на челото. тоя глупак като е толкова баровец защо не заведе жена си да ражда в САЩ хем щеше да му е по близо до местожителството в Бали

  2. И какво стана – много супер ултра мега модерната натруфена нова болница в Панагюрище пратила детето в Пловдив… тези измамни нови мега болници са нищо друго освен соларни студия за разкрасяване….

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина