ЗдравеПУЛС

С колата в канавката

Биляна Янкова
Тази сутрин се натъкнах на статия за катастрофа, състояла се на международния път Е-79 между Мездра и Ботевград.  Причината е турски ТИР, който се е движел с твърде висока скорост по мокра настилка, в следствие на което шофьорът е загубил контрол над превозното средство. Лекият автомобил, движел се зад ТИР-а, се хвърля в дерето, за да избегне сблъсък. За щастие няма жертви, но въпреки това новината е доста (меко казано) смущаваща. 
Тъй като имам личен опит, а с това и изградено мнение за движещите се ТИР-ове по пътищата, а и в градовете, мога да кажа, че в по-голямата част от случаите шофьорите карат абсолютно безобразно. Товарите често не са добре обезопасени, при което по предницата на колите ни падат малки камъчета, а понякога и не толкова малки, които оставят такива следи след себе си, че изглежда сякаш е имало престрелка на пътя. На предното стъкло на семейния ни автомобил има такава следа. Друг мой личен опит е как шофьор на ТИР кара бавно, при което започнахме изпреварване той се усети и настъпи газта. НО! тук не свършва историята! Същият този шофьор се опита да ни изблъска извън пътя, зад него вече имаше няколко други коли. Той продължи да настъпва газта, в другата посока наближиха коли и единственият изход се яви влизане в канавката. Всичко се случи толкова бързо, че на момента не можах да осъзная в каква ситуация сме се намирали. Сега, години по-късно, си давам сметка, че нещата не са се променили. 
Само че за онзи шофьор никой не разбра. Продължи да кара безнаказано по пътя и да хвърля камъчета на колите зад него. 
И пак ги има. И ще ги има. И съм сигурна, че има още много други, които споделят подобни на моето и това на клетия човек днес край село Новачене преживявания. Има много други истории- неказани и нечути. 
Има ли как да се предпазим? 
Трябва ли да има жертви, за да се направи нещо? И какво може да се направи? Повече патрулиращи полицаи по пътищата, може би? Камери? Нещо!
Надявам се отговора на първия ми въпрос да е „не“, а на втория да се намери решение в скоро време, за да не се налага да си варим курбани, свързани с движението по пътищата.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина