ЗдравеПУЛС

Родителите категорични: Не местете децата ни извън квартала

На протеста присъстваха само родители на ученици от ОУ „Душо Хаджидеков”

Един от бащите на протеста: Ако знаех за предстоящото сливане, нямаше да запиша детето си в това училище

Макар общината да се опита да успокои родителите на учениците от ОУ „Души Хаджидеков” и ОУ „Георги Бенковски”, напрежението, нараснало при обявяване на сливането на двете учебни заведения не стихна. Майки и бащи се събраха тази сутрин точно в 8:00 часа пред сградата на Общинския съвет, за да изразят недоволството си от предстоящите промени. Никой  не ни дава информация, а не сме съгласни да сме поставени пред свършен факт и да ни кажат едва когато решение вече е взето, споделят протестиращите.

Причина за напрегнатата ситуация е не, че макар и по непотвърдена информация, след сливането на двете училища, децата в началните класове на ОУ „Душо Хаджидеков” ще бъдат прехвърлени в сградата на ОУ „Георги Бенковски”. Това е съвсем различен квартал. Не мога да си тръгвам по-рано от работа всеки ден, за да забирам децата си, коментира пред нас един от татковците. 

Родителите бяха подготвили транспаранти, на които пишеше „НЕ на сливането на ОУ „Душо Хаджидеков” и ОУ „Георги Бенковски” НЕ рушете ОУ „Душо Хаджидеков”, както и „НЕ местете децата ни извън квартала”. За да онагледят местонахождението на двете учебни заведения, протестиращите бяха подготвили и карта, на която в червено бяха оградили двете училища, които видимо са отдалечени от друго.

Ситуацията ескалира, когато се появи един от общинските съветници, който не беше информиран нито за казуса, нито за това какъв е дневния ред на заседанието изобщо. Дори не знам къде се намира едното от училищата, заяви той в лицето на една от майките, която повиши тон при изказването му.

Около 40 души присъстваха на мирния протест пред сградата на Общинския съвет и всички те бяха представители от ОУ „Душо Хаджидеков”. Каква е тази администрация, която взима решения на своя глава, без да се допита до никого?, попита една от разгневените майки. Друг родител, който записал детето си миналата година в училището, пък, бе категоричен, че ако знаеше по-рано за предстоящото сливане на двете ОУ-та, щял да преосмисли решението си. Ядосани сме, че никой не ни дава точна и конкретна информация, гневно заявяват родителите.

Тепърва предстои да разберем какво решение е взето по казуса след днешното заседание на общиснкия съвет.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина