ЗдравеПУЛС

Прокуратурата: Любомир Данчев е нанесъл щети за 11,8 млн. лева с пожара в Тютюневия град

Внесоха обвинителния акт срещу бездомника в съда

11,8 милиона лева. На толкова се оценяват щетите, нанесени в пожара в Тютюневия град през август, според държавното обвинение. Днес Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо бездомника Любомир Данчев за това, че август по непредпазливост е запалил чужд имот – сграда, със значителна стойност-тютюнев склад на ул.“Екзарх Йосиф“ 13. От пожара  са последвали значителни вреди в размер на общо 11 784 537 лв. на общо пет съседни сгради (бивши тютюневи складове) за следните юридически и физически лица – „Р.И.П.А.“ ООД-Пловдив, „Галакси инвестмънт груп“ ООД-Пловдив, „Тотал спорт-2015“ ЕООД-Пловдив, „Нордикс инвест“ ООД-Пловдив и за 11 израелски граждани, информират от прокуратурата. 
И допълват: Постройките се намирали на улиците „Екзарх Йосиф“, „Иван Вазов“, „Капитан Андреев“ и „Г.М. Димитров“ в гр. Пловдив. Четири от сградите били с историческа, научна и художествена стойност, като индивидуални паметници на културата, а една от тях е имала статута и била включена с останалите в групов паметник на културата.     

Обвинението приема, позовавайки се и на заключението на шесторната пожаротехническа експертиза, че пожарът е настъпил по непредпазливост – вследствие на небрежни действия от страна на обвиняемия Данчев, тъй като на 20 август 2016 г. той  изхвърлил незагасена цигара в кош с отпадъци в стаята, където живеел в сградата на ул. „Екзарх Йосиф“ 13., етаж четвърти. В коша се намирали и хартиени изрезки от саморъчно свивани цигари от обвиняемия Данчев, които се запалили. Впоследствие огънят е стопил кошчето, след което се запалили и намиращите се в близост килими, пътеки, мокет, дюшеци, които поради липсата на свеж въздух в помещението тлеели дълго време. Това е и причината пожарът да стане видим извън сградата няколко часа по-късно. След това огънят обхванал цялото подпокривно пространство на сградата на ул. „Екзарх Йосиф“13. Поради близостта на нейния покрив с този от съседния склад на ул. „Капитан Андреев“№2, който се намирал на разстояния 2,3 м, пожарът обхванал и неговата покривна конструкция и със скорост 5 метра в минута се разпространил в южна посока към другия склад на същия адрес. Междувременно пожарът продължил разпространението си във вертикална посока – надолу, като се усилил след рухването на изгорелите покриви на сградите. От силното нагряване и хвърчащите искри се запалила сградата, собственост на израелските собственици, ползвана от „Тотал спорт-2015“ ЕООД. Вследствие на хвърчащи искри от пожара в трите сгради, по-късно се запалил и четвъртия склад, собственост на „Галакси инвестмънт груп“, а от лъчистото излъчване били нанесени поражения върху фасадата на сградата на „Нордикс инвест“ ООД. В полунощ на 20 срещу 21 август 2016 г. пожарът е бил потушен. По делото са разпитани 45 свидетели, назначени и изготвени са пожаротехническа, стоково-оценъчни, съдебно-химически, трасологическа и др. експертизи.
 
По досъдебното производство са събирани  доказателства и за извършени престъпления от длъжностни лица, касаещи запалените сгради – паметници на културата. Материалите в тази насока са отделени в самостоятелно производство, по което разследването продължава.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Само при мисълта кой е Шефа на Прокуратурата и ми става ясно как никога няма да бъде разкрит истинския извършител.( Не , че хората в Пловдив не знаят КОЙ е ! )

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина