ЗдравеПУЛС

Проф. Ставрев: Тези, на които е „кабинетът на Орешарски“, нямат интерес да работят за България


Проф. Ставрев
Под тепето подхвана кратка блиц рубрика с преподаватели в Европейския колеж по икономика и управление с интересна мисия. Да проследи нагласите на капацитетите, но като се опита да абстрахира събеседниците си от революционната ситуация в държавата. Доколкото това е възможно, естествено.
Тестваме отношението на специалистите към икономическите реалности в страната и поведението на новия кабинет, умишлено излизаме от контекста на днешните събития с идеята да разберем дали можем да оцелеем икономически, ако приемем, че ситуацията е спокойна за правителството. Първият ни събеседник е проф. Д-р Светослав Ставрев, преподавател в ЕКИУ, доктор по икономика, специалист по основи на управлението, предприемачество. 

– Какво да очакваме в икономически и финансов план с идването на новия кабинет? Да помечтаем или да се готвим за трусове в момент, в който в Европа обявиха, че кризата е приключила… за пореден път?

– Нищо добро не очаквам от „кабинета на Пл.Орешарски“. Защото първо- това не е негов кабинет. И второ- тези, на които е, нямат интерес да направят нужното за България.

– Никога ситуацията в страната не е била по-зле, каза наскоро новият премиер Пламен Орешарски. Как виждате икономиката като експерти и толкова ли е зле ситуацията или това е пореден опит за застраховка „Завещание от предишните управляващи“?

– Няма нищо вярно в твърдението, че икономиката на България била „най-зле“ в момента. Това е елементарна застраховка за неизбежния провал на правителството.

– Доколко кризата в качеството на образованието се отразява на икономиката? При представянето на последния проект на ЕКИУ бе загатнато притеснение, че ако нещата в образователния сектор не се променят, до 20-тина години можем да очакваме тотален икономически колапс заради липса на компетентни и квалифицирани кадри.

– Кризата в образованието е аспект от общата криза в цялото ни общество.

– Коя е тема №1 в българската икономика в момента, върху която би трябвало да концентрира вниманието и усилията си новият кабинет?

– Оздравяването на пазара!!! Изчистването му от: а/ политическата корупция, б/ влиянието на организираната престъпност, в/ влиянието на олигархията, г/ наливането на публични финанси и пари от еврофондовете без реално нарастване
на икономическия капацитет на българската икономика и на степента на ефективно използване на съществуващия капацитет, д/ беззаконието и безотговорността на държава, публичен и частен капитал и мениджмънт.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина