ЗдравеПУЛС

Отпушиха артерия с едно убождане

Хирурзи с демонстративна операция направиха съдовите хирурзи в УМБАЛ „Свети Георги”

Лекарите работиха с иновативна швейцарска апаратура

Лекарите от клиниката по съдова хирургия на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив извършиха днес демонстративна операция с иновативна швейцарска апаратура на изцяло запушена задколянна артерия. Операцията протече под ръководството на проф. д-р Тодор Захариев и доц. д-р Драго Желев, а екипът включваше още: д-р Стоян Генадиев, д-р Бурян Киров, д-р Петър Славов и д-р Евгений Иванов, съобщиха от здравното заведение. След успешната интервенция пациентката вече е в много добро общо състояние, добавиха оттам.

Уникалното в случая е, че апаратурата позволи на лекарите не просто да отпушат кръвоносния съд чрез остъргване на плаката отвътре, а и да „извадят“ парченцата от тромба, благодарение на функциите на новия апарат. По този начин с минимален достъп, изразяващ се в едно убождане, може да се постигне разширение и подобрение на сръвоснабдителните съдове, казаха лекарите.

Подобна апаратура може да се прилага само в хибридна операционна зала, обединяваща всички модерни технически аспекти за ефективно лечение на съдови заболявания, уточни началникът на Клиниката по съдова хирургия доц. д-р Драго Желев. Операционната в клиниката – с усъвършенствано оборудване за рентгенови медицински изображения, модерни осветителни системи, прецизна анестезиологична техника и монитори за наблюдение и контрол на важни жизнени параметри, както и мултифункционална оперативна маса, бе открита в УМБАЛ „Свети Георги“ през 2013 г.

По думите на доц. Желев комбинацията от новата апаратура, хибридната операционна и добрите специалисти в клиниката позволяват по-качествено лечение на пациентите и надграждане на натрупания опит.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина