ЗдравеПУЛС

Осветиха икона, дарена от пациент на УМБАЛ „Свети Георги“, чийто живот са спасили в болницата

Гравирана върху гранит икона на Св. Георги бе осветена днес от митрополит Николай в Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Свети Георги“. Изображението върху най-твърдия за обработка камък e поставено пред входа на клиниката и е дарение от пациента Борис Дамянов, чийто живот преди 8 години спасяват кардиохирурзите. Тогава той е бил докаран с диагноза „дисекация на аортата“ – състояние, което води до възникване на мозъчна, коронарна или друга исхемия. Това е едно от най-сериозните спешни състояния, при което ключови за спасяването на пациента са бързата диагностика и навременното лечение, обясняват лекарите.

В случая на Борис Дамянов реакцията е била почти мигновена в момента, в който той е докаран в пловдивската университетска болница, но преди това почти цял ден е бил с всички симптоми на дисекация на аортата. Приема излекуването си едновременно като медицинско и Божие чудо и твърди, че вече 8 години живее нов живот. Благодарен е, че е бил откаран именно в Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Свети Георги“, която уникална за Южна България.

Митрополитът бе посрещнат в База 2, Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“, от изпълнителния директор проф. д-р Карен Джамбазов, заместник-директора по лечебна дейност в базата доц. д-р Марин Атанасов и началника на Клиниката по кардиохирургия доц. д-р Заприн Въжев.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина