ЗдравеПУЛС

Операта се бори за свой дом със стил

Предложиха 8 площи за изграждане на нова сграда за култура на обществено обсъждане по казуса 

Най-предпочитана за бъдеща опера е Централна поща

Както повечето от жителите на Пловдив вече знаят, инициативен комитет събира подписите на пловдивчани и гостите на града за изграждане на Дом на Пловдивската опера. Това бе само първата крачка, като до момента са събрани над 8000 подписа в подкрепа на каузата, които на 3-ти юни ще бъдат внесени в Общински съвет.

Снощи се състоя общественото обсъждане по темата. На него, осен че присъстваха артисти от Държавна опера Пловдив, начело с Нина Найденова, се присъединиха представители на Фондация Пловдив 2019, представителите на културния сектор, директорът на Музикалното училище и десетки активни граждани, които даваха своите предложения.

Инициативният комитет, в който участват двамата Любозар и Иван Фратеви, д-р Марияна Чолакова, икономистът Георги Стоев и архитект Илко Николов, се беше подготвил подобаващо, като представи кратка презентация пред всички присъстващи, с която набеляза посоките на работа, по които ще се движи структурата.

Архитект Николов посочи на картата на града 8-те терена, предложени за изграждане на Дома на Пловдивската опера. 4 от предложените парцели са в непосредствена близост до Марица. Примери за симбиозата между сграда за култура и река бяха дадени с няколко други страни, като пред аудиторията бе представена операта в Осло. Мненията по този въпрос бяха изключително противоречиви, първо защото според някои от гражданите, коритото на Марица е твърде тясно и по думите им не предоставя красива панорамна гледка и второ, защото е твърде отдалечено от центъра и града, и съответно от другите културни сгради.

Присъстваха и 2 предложения за изграждане на опера в Тракия, но тях като че ли никой не ги възприе особено добре и те бяха подминати бързо. Най-много внимание се отдели на друго предложение – сградата на пощата на площад Централен. Този имот събра и най-много привърженици, тъй като не само, че масивната постройка е в самия център, но ще се формира и културна ос от Операта, Дома на културата и Драматичния театър.

Останалите две предложения са Щаба на армията зад площад Съединение и Първа палата на Международния панаир. Те също се радваха на интерес от страна на присъстващите, но останаха на заден плат. Един от господата в залата изненада гостите на събитието с предложение да се вземе сградата на общината, но всички възроптаха, не само защото кметството се ползва по предназначение, но и защото е твърде малка за нуждите на операта.

Архитект Николов представи и условен план за изграждането на новата сграда. Планира се тя да бъде на 3 етажа с няколко различни по големина зали, като една от тях да е с капацитет 1000 места, но да може да се прегражда и за по-малка публика. Предвижда се голямо фоайе, кафе-ресторант, съблекални, репетиционни зали, зала за детски оперен театър, зала за пресконференции и администрация, странични и задни джобове за големите зали. 3-те етажа са с обща разгърната площ около 13 000 кв. м.

Веднага след това, Георги Стоилов хвърли яснота върху финансовата част на проекта и заяви, че по груби сметки, Дома на операта ще струва около 30 милиона лева. За да успокои присъстващите, че числото е твърде голямо, той обясни, че има проекти в града, които са в пъти по-скъпи от построяването на нова оперна сграда.

Икономистът разгледа създаването на подобна сграда като бизнес, който ще трябва сам да се издържа, но за стартирането му могат да се наберат средства от  няколко различни звена – бизнес, общината, държавата, дарения на граждани и различни европроекти. Някои от присъстващите като че ли леко се засегнаха, щом операта бе сравнена с бизнес, но все пак това е факт, при това доста успешен в последните години, защото спрямо 2012-та година, миналата година е отбелязан ръст на посещаемостта с над 280%.

Остават още само няколко дни за събиране на гражданската подкрепа. Ако все още не сте се подписали, то можете да го направи на касата на Билетен център пред Общината, в Дома на културата, Драматичния театър и още няколко други локации из града.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

6 коментари

  1. Градче като Пловдив няма нужда от одобрени узаконени ГРАДОУСТРОЙСТВЕНИ ПЛАНОВЕ, карай под крясъците на Агитки (вдъхновени „инициативни комитетчета“ от по-първи специалисти градостроители като Илкото). ГЛАВНИЯТ АРХИТЕКТ получава заплата по милост, не че някой очаква от него полза или работа. Изселвам се към Диарбекир, по-добре ще ми е.

  2. Така не се развива Пловдив, така не се поддържа, НОВИ МИЛИОНИ докато съществуващи благини и инфраструктури се изоставят занемарени. Вече имал „проект“ Николов, брей, я му гласувайте и безплатно теренче (както на ритнитопковците, и те размахват готови проекти, както и „гребните“ канали, ама напират, а? За добруването на пловдивчаните когато се върнат от гурбета)

  3. Усещате ли накъде дърпат чергата? Айде нов „ПРОЕКТ“ на ИМПЕРИАЛиста и на „Пловдив За Едно“ – то Драмата, то Борис Христов, то Концертната не им стига (нито расовото комаровъдство, нито КОЛОДРУМите), та сега айде пак мрън-мрън. АМИ ВЗЕМЕТЕ ДА ПОПРАВИТЕ ЗАНЕМАРЕНОТО КИНО КОСМОС НА ГЛАДСТОН, структура яка и вечна. (За Оперна сграда също ни подработват – каква оперна ПУБЛИКА остана в Пловдив като пуснат билетите на касата ще видите 18 купувачи)

  4. Хубава идея за пощата. Жалко, че никой не взе моето предложение поне да се обсъди възможността за кино-театър Гео Милев да стане дом на операта.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина