Общината помага на малкия бизнес в Капана с 5000 глоба

ПУЛС

Смазаха собствениците на клуб Basquiat с убийствена санкция заради това, че са останали 15 минути след работно време

Стопаните на заведението спечелиха делото на първа съдебна инстанция, но бяха порязани на крайна

Едно от любимите места в иначе проспериращия квартал Капана – “Basquiat” отнесе умопомрачителна глоба в размер на 5000 лева. Собственичките на заведението не крият вината си, а именно, че са останали 15 мин. по-късно след работно време. Глобата обаче е меко казано несправедлива, имайки предвид, че клубът има право да работи до 5:00 ч. сутринта, а вечерта, в която са ги глобили са празнували Антонов ден. Само да припомним, че Капана е кварталът, който администрацията се хвали, че развива. Всъщност обаче градската зона се развива и оживява именно от представителите на този малък бизнес като “Basquiat”, които привличат публика по малките павирани улички.

Какво се случва всъщност. След като е констатирано нарушението и е определен размерът на глобата, фирменият адвокат я обжалва и на първа инстанция печелят делото. Общината обаче продължава с ударите. Обжалва решението на Темида и на втора и съответно крайна инстанция общинската хазна се пълни за сметка на малкия бизнес, а шамарите в лицето на стопаните на заведението са точно 5000.

Разговаряхме с Ева и Ади от Basquiat. Оказа се, че това не е първият проблем на момичетата, при който има недоразумения с институциите. Заведението, което миналия месец отпразнува първата си годинка, се е подготвяло цели 13 месеца за официалното си откриване. Тъй като сградата, в която се помещава, е паметник на културата, то за ремонтните дейности и съединяването на наетите от тях две помещения е нужно разрешението на Министерство на културата. След като проектът за вино и арт къщата е бил изготвен, е изпратен в София за одобрение. Срокът, в който трябва да се върне отговор и прилежащата към него обосновка, е 2 месеца. Е, те са го получили с 5-месечно закъснение, а през цялото това време, в което са били с вързани ръце е било нужно да „развържат кесии“, защото сградата е частна, а сметката за наема чука на вратата.

Вече справили се с тези перипетии, Ева и Ади най-накрая успяха да се зарадват на няколко месечния си труд. И така до лятото, когато проверките започнали. Момичетата споделиха, че са ги проверявали ако не всяка вечер, то през ден за какво ли не. Имало е случаи, в които са пристигали по 12 инспектора, всеки от които е извършал оглед и проверка на съвсем различни неща в заведението. И тук се започват новите битки – за тротоарно право.

Младите дами разказаха и за абсурдите- първоначално собствениците на заведения не са имали право да изкарват маси навън, тъй като по документи в Капана все още се движели автомобили. Да искаш да им дадеш пари, а те да ти откажат. Защото са забравили, че трябва да сменят статута на улицата, която са направили пешеходна, коментира ситуацията Ева. Макар и тромава, процедурата преминала и клуб Basquiat имал право на 23 кв. м. тротоарна площ. Ева сподели, че това било твърде много за тях и искали само 13 кв. м. Тогава Ади започнала отново борба с общината, за да бъде всичко изрядно. И се справила повече от успешно, до момента, в който двама от инспекторите дошли на поредната си проверка и заявили, че макар и с документи, мебелите са незаконно поставени пред входа на заведението. Тази борба с противоречията на общинския инспекторат, за щастие, също е завършила с успех за Basquiat.

При разговора ни с Ева, тя сподели, че вече е уморена от безкрайните битки, на които са подложени и двете жени, но нямат избор. Не могат да спрат, защото, както тя самата каза: „Веднъж влезеш ли в бизнеса, няма излизане“. Все още не сме си избили инвестицията от заведението, а глобата, която ни наложиха се равнява почти на годишната ни печалба, коментира разочарована тя. Винаги съм смятала, че да работиш за себе си е най-добре, но съм получавала възнаграждение, надхвърлящо това, което получавам тук, допълни тя. Момичетата споделиха още, че освен наема, банката също чука на вратата – за да отворят прекрасното място, са изтеглили кредит, който изплащат, а с подобни наказания става все по-трудно. И недоумяват защо това се случва в градска зона, която общината обявява че развива и ще продължи да развива.

Оказва се, че администрацията прави мечешки услуги на малкия бизнес в града – първо му подава пръст, а след това лакомо отхапва цялата му ръка като мечка стръвница. Тромавите процедури, противоречията и неуредиците са само част от причините, поради които все повече хора си казват: „Защо да се мъча да правя нещо тук, след като мога да го направя другaде?“. Ако това не ви е спряло, то жестоките им санкции ще го направят.

Споделете ни във:

13 thoughts on “Общината помага на малкия бизнес в Капана с 5000 глоба

 1. Да този квартал се превърна в много добро място за разходка да седнеш да изпиеш едно кафе през деня, но какъв бизнес в 5.00 сутрента говорите, пияни и дрогирани се разкараш само. Май някой иска да се превърне в квартал за нощно забавления +червени фенери , които и сега ги има

 2. “ За кокошка няма прошка, за милиони няма закони“, не обичам чалга, но в тази „песен“ е написана истината…

 3. Дреме и на общината за работното време. Това е рекет. Живеете в държавата на Мафията, не бъдете наивни.

 4. Малко нелепи коментари!
  Почти толкова колкото административният акт от страна на общината.
  По казуса:
  И 1 мин. да е след разрешеното работно време е факт, че има извършване на нарушение. Друг е въпроса размера на санкцията.
  По- правилният въпрос момичета е кой е ”хвърлил око” на това място или проблема не идва ли от съседите?

 5. Нещо подобно направи и фондацията Пловдив 2019, като „дари“ наемите на помещенията за една година на творците в Капана, след което им издадоха бележки да платят 10% данък на дарението. … ? ? ?

 6. Нещата в Капана не са така, както изглеждат. Парите на Асен от едно-две-три трябва да дойдат от някъде нали? Скоро много от малките магазинчета ще изреват и на Тотев да не му стане тесен града, както са му набрали.

 7. И искате да ме накарате да повярвам, че двете каки-ортачки се занимават с цялата тая работа, за чисто по-малко от 250 лева на месец на глава?! Пичове, не ме карайте да се смея, моля ви. Ако това е вярно, то или каките са абдали, или това по-скоро би следвало да им е повече хоби, отколкото източник на доходи, от които им зависи житието и битието…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.