ЗдравеПУЛС

Модерна терапия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ спасява болни с остър исхемичен инсулт

Исхемичните мозъчни инсулти представляват 80-85% от всички мозъчни инциденти и са една от най-честите причини за повишена смъртност сред населението

Невролози от МБАЛ „Централ Хоспитал“ спасяват от тежка инвалидизация пациенти с остър исхемичен инсулт. Те прилагат един от най-модерните терапевтични методи – тромболиза.

Исхемичните мозъчни инсулти (ИМИ) представляват 80-85% от всички мозъчни инциденти и са една от най-честите причини не само за преждевременна парализа, но и за повишена смъртност сред населението. Острият ИМИ е спешно състояние, при което всяка минута е ценна. Поради тази причина се въвежда изразът “времето е мозък” (time is brain), обясни д-р Зенко Асенов. 

В световен мащаб едно от най-ефикасните специфични терапевтични подходи за ИМИ в острия стадий е тромболитичната терапия /тромболиза/, т.е. разграждане на тромба, причинил мозъчния инсулт.  Венозно се инжектира лекарство, което достига до съсирека, предизвикал запушването в артерията. Той се втечнява и кръвотокът в засегнатата част на мозъка се възстановява. По този начин се предотвратява разрастването на зоната на инфаркта. Лечението се започва максимално бързо до 4.5 часа от началото на инсулта /оптимално време-до час от приемане в болница/, след изключване на вътречерепен кръвоизлив с подходящи изследвания. 

Ключов елемент в установяването на мозъчния инсулт е компютърната томография – диагностичен метод, който е златен стандарт и много бързо прави разлика между мозъчен инфаркт и кръвоизлив, тъй като в първите часове се налага различно лечение. В това отношение пациентите на „Централ Хоспитал“ са облагодетелствани, защото болницата разполага с последно поколение апаратура за образна диагностика, посочи началникът на отделението д-р Радослав Мавров.

Тежестта на инсулта се оценя  клинично по валидизирани скали – големината на инсулта да не e повече  от 1/3 от мозъчната хемисфера. Вземат се предвид съпътстващи състояния и заболявания, минали заболявания. Ограничение в горната граница за възрастта няма. Лечението е противопоказано при хора под 18 години.

Необходима е много добра оценка между очаквана полза и последващ риск-например при възрастни пациенти, или при болни с дългогодишна неконтролирана артериална хипертония и предсърдно мъждене, при които вероятността от поява на кървене е по-висока. Пациентът и близките му трябва да бъдат информирани за потенциалните рискове и ползи от лечението. Целта е липса или намаляване на инвалидизацията и предотвратяване на смъртен изход при пациенти с остър мозъчен инсулт. Спестяват се милиони за рехабилитация.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Най-модерният терапевтичен метод е невроинтервенцията, тромболиза се прави вече десетки години! Грижата за хора с инсулт в Пловдив е катастрофална…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина