ЗдравеПУЛС

Директорът на Драмата към Министерството на културата: Искаме сериозно отношение!

Държавата трябва да се грижи за театъра. Пари обаче няма, каза Кръстю Кръстев


Директорът на Драматичния театър Кръстю Кръстев благодари, че Ротари клубовете са обърнали внимание на проблема на театъра след стихията от лятото. Той присъства на брифинга за представяне на коледната инициатива на ротарианците. Знам в какви времена живеем и че имате да помагате на толкова много хора. Все пак държавата трябва да се грижи за театъра. В първите минути след пожара се отзоваха най-важните хора- министърът на културата, областният и кметът. Декларираха, че това става приоритет номер едно като проблем. Видяхме, че желание и съпричастност имаме, но за да не действат , явно пари няма. Това е основен проблем. Държавата няма пари. Положението е тежко. Ние разбираме това. Искаме да стартираме с ремонта. За това ни трябва обаче концепция за възстановяването, какво искаме точно да направим. Нашето мнение го има, но ние играем второстепенна роля. Държавата е тази, която трябва да каже. Трябва да се работи професионално. Ние само наблюдаваме какво се е случило след пожар, констатира тъжно Кръстев.
Image title

Имаме оценка от втори етап на огледа. Една сума -и тя е милион и четиристотин хиляди лева. Казваме нея, но тя не е сигурна. Даренията трябва да се правят по този начин, както ротарианците. Да се заделят за конкретни неща. Сега следват няколко процедури- заснемане, защото няма документи, техническо обследване, създаване на технически паспорт. За тези неща писмото дойде миналата седмица, а те бяха необходими през септември месец. Това е първото реално действие от министерството на културата към нас. Много закъсняха по този въпрос. Парите за обследването са осигурени. Да се работи на парче е по-скъпо и по-бавно. Пряко са оторизирани от министерството г-н Василев и г-жа Кръстева, които имат желание и отношение. До няколко дни в сайта на Драмата ще излязат предписанията и анализите, съобщи Кръстев.

Той не скри, че някои фирми за почистване са готови да свършат абсолютно всичко за два месеца и 15 дни- става въпрос за фоайето, вътрешността на салона, различните системи, всичко.Друга фирма предлага да оправи сцената за два месеца и половина. Всичко обаче трябва да мине през обществена поръчка, което допълнително ще забави процеса. Кръстев смята, че най-добре е със залата да се заеме инженер и един изпълнител, който да доведе нещата до ключ.

Причината да не се случат нещата e в министерството на културата, но и в нас. Ние искахме нещата да станат по човешки, защото Пловдив и Драмата заслужават да имат сцената. Обръща се внимание на едно бебе само като реве, а ние решихме да сме цивилизовани. Искаме сериозно отношение!, призовава много сериозно Кръстев.

Той благодари на застрахователите за разбирането. Те са готови да възстановят салона след одобрение от МК и самия театър срещу 200 хиляди лева. Имахме забележки относно оценките и те ги приеха, разкри директорът Кръстев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина