ЗдравеПУЛС

Дани Каназирева: Законът дава ясни правила за защита на паметници на културата

Има начин да се опазят старинните сгради,  категорична е  председателя на общинските  съветници от „Съюз за Пловдив“

Сградите със статут на паметници на културата могат да бъдат запазени, ако се изпълнява Законът за културното наследство. Това е категоричното мнение на председателя на общинските  съветници от „Съюз за Пловдив“ адв. Дани Каназирева и нейните колеги от групата по повод на изгорелите тютюневи складове. 

Още от 2009 г.  Каназирева внася  в Общинския съвет  предложения за приемане на работеща Наредба в изпълнение  на влезлия  в сила през същата година Закон за културното наследство.  От този момент досега тя многократно  е  предупреждавала  за  негативните последствия, каквито за голямо съжаление се случват. 

В Закона са разписани ясни правила, които обаче остават само на хартия,  посочва  Каназирева. Собствениците на паметници на културата по закон са длъжни да полагат необходимите грижи за опазването, съхраняването и поддържането им.  В случай на унищожаване на недвижимата културна ценност поради неизпълнение на задълженията им  собствениците са длъжни да я възстановят в същия вид – с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики, като срокът за възстановяване се определя от министъра на културата.

Общината разполага с правомощията да издаде указания за предприемане на незабавни действия по обезопасяване и съхраняване на недвижимия имот  частна собственост, но със статут на паметник на културата. При неспазване на дадените указания Общината има правната възможност да извърши всички необходими действия и да впише в своя полза законна ипотека. В случай, че разходите не бъдат заплатени впоследствие от частния собственик,  Общината може и да придобие недвижимия имот – паметник на културата. 

Проблемът не е в липсата на нормативна уредба, а е в липсата на последователно прилагана политика на загриженост към културното наследство и символите на Пловдив, коментира Каназирева.

Старинните сгради ще  продължават  да падат, ако  не предприемем сериозни мерки,  указани  в Закона за културното наследство, предупреждава за пореден път  Дани Каназирева.  Тя напомня, че десетки ценни  къщи  в Стария град,  в „Капана“,  на ул. „Иван Вазов“, „Опълченска“, „Бетовен“,  „Райко Даскалов“,  „Христо Г. Данов“  са в лошо състояние и застрашават здравето и живота на хората. 

Проблемът  е натрупван с години, във всички мандати на общинската и държавна власт  без изключение.  Съсипаното и  след това  съборено Каблешково училище,  падналите  къщи на ул. „Д-р Стоян Чомаков“ и „П. Р. Славейков“ в Стария град,  нарочно  бутнатият тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8 и опожарените четири склада на ул. „Иван Вазов“  ни дават ясен сигнал, че трябва да започнем да решаваме проблема, а не да го загърбваме,  убедени  са съветниците от „Съюз за Пловдив“.  Те допълват, че в момента се наблюдава изкуствена загриженост за емблематичните ни сгради на политици, които по един или друг начин са участвали в управлението на Пловдив.

Преди четири месеца по повод на разрушения  тютюнев склад на ул. „Одрин“ 8 адв. Каназирева  внесе отново официално  искане до кмета  на община Пловдив, в което настояваше да й бъде предоставена подробна информация  за състоянието на сградите – паметници на културата и действията на администрацията спрямо неизрядните собственици.

Отговор на тези въпроси не е даден и до днес.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Нямам желание да Ви чета поредните опортюнистки изказвания, които вероятно са вярни, но всъщност са поредната ви виртуала нереалност. Вие се оказахте един обикновен политически изстискан парцал, който не се засрами да се изплюе в лицето на избирателите при предишните избори. Вие ста част от гнусната мутренска система, която ни унищожава и изгаря.Всеки ден. Не благодаря и бай бай в небитието.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина