Косовар и Американец стават приятели в Пловдив

Под небето

Брайън Лейтън: Навсякъде има църкви, но не навсякъде има такива руини и античност

Паулина Гегова

Брайън Лейтън е от Ню Йорк, САЩ. Агон Ниамани е от Косово. Какво е общото помежду им? И двамата създават филми с дронове и се срещнаха в Пловдив по време на първия Международен дрон фестивал. Той приключи, но интервюто, което направихме с тях ги накара да се опознаят, а по време на паузите не спираха да разменят опит и мнения. Агон представи на пловдивската публика филма за Косово – „Строене на пътища“, а Брайън – „Зад кулисите на експедиция Аляска“. Вижте какво споделиха те за Капана. бг

-Момчета, какво е най-важното при филмите, заснети с дрон – сюжетът или околната среда?

Брайън: Аз първо снимам, а после създавам историята. Снимам готини неща, красиви гледки, интересни места, виждам с какво разполагам и ги сглобявам в едно.

Агон: И двете неща са важни. Да снимаш с дрон е трудно, защото не е като с камера. Когато снимаш от въздуха виждаш нещата такива, каквито са реално.

-Каква е разликата между късометражните филми и филмите, снимани с дрон?

Брайън: Основната разлика е, че няма толкова много история при филмите с дрон, но и това почва да се променя с времето.

-Участвали ли сте във фестивала в Ню Йорк, който беше през Февруари?

Агон: Аз не отидох!

Брайън: Аз участвах! Филмът ми беше номиниран в категория Разказ и история.

-Какъв беше фестивалът сравнен с този в Пловдив?

Брайън: По-затворен и формален. Там имаше вход, всичко беше по-официално и само за една нощ. Този в Пловдив е отворен за повече хора. Лично на мен ми харесва повече.

-Избройте някои по-интересни държави, които сте посещавали по работа.

Агон: Най-интересната държава, в която съм бил е Албания. Правя кратък филм за културата там, защото има много места за посещение. Има красива природа, която никой не е снимал преди, а и държавата е с богата и еднотипна култура.

Брайън: Аз съм бил в Чили, Салвадор, Австралия, Нова Зеландия, Антарктика. Най-забележителна беше Нова Зеландия. Сега докато съм в България снимах в Рила и София. 

Цялото интервю може да прочетете на КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

1 thought on “Косовар и Американец стават приятели в Пловдив

  1. Разликата между американеца и косовара – единия е отворен, бил е навсякъде, но не изтъква една единствена държава. Косовара – Албания, Албания, Албания, Албания….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.