Разследване

Пловдив губи още две от перлите си

Вековни къщи на ул. „Филип Македонски” скоро ще бъдат съборени от инвеститорски интереси

Нямам никаква пречка за унищожаването на красивите сгради в сърцето на града, тъй като нямат статут на паметници на културата

Жители на квартала негодуват срещу предстоящото бутане на постройките и поредното плътно застрояване

Пловдив ще загуби още две от архитектурните си перли в самото сърце на града, при това напълно законно и без никакви възможности за спасението им. Лепнатите една за друга вековни къщи на улица „Филип Македонски” № 11 съвсем скоро ще бъдат изринати от багери и инвестиционни интереси. За да останат в историята и само в спомените на онези, които обичат красивото и ценят естетиката.

Оставените да се самосрутват от години красавици се намират на метри от общинския съвет и в непосредствена близост до Тютюневия град. Наскоро те са закупени от хора с интереси към парцелите, които се намират под тях. Имотите са окрупнени в един, а в момента вървят административните процедури по одобрение на идеен проект за  на изграждане на нова кооперация на 3, 4 и 5 етажа. В скица-визита не фигурира имената на фирмата, която ще строи, а на наследниците на недвижимите собствености. Предвиден за изграждане е и подземен паркинг. Заради това върви промяна на УПИ-то, за което трябва да бъдат информирани и да дадат съгласието си съседите наоколо. Много от тях обаче са против поредното плътно застрояване на идиличната централна улица до „Цар- Симеоновата градина” и срещу събарянето на две от най-красивите къщи в квартала.

Да, всичко документално е изрядно, напълно законно и съобразено с изискванията. Но не ни харесва! Вижте това грозно нещо остреща, което с регламентирани хватки вдигна височината си и закри гледката ни към Бунарджика, както и съсипа цялата естетика на района. Да, някои хора имат интерес да построят тук нова сграда, но ако продължаваме така истинският, старият, централният Пловдив ще изчезне напълно, каза ни една от дамите, които е срещу поредното застрояване по улицата. А „грозното нещо” е онази сграда на арх. Емил Жечев, на която се възмущават и общинските ни съветници, докато пушат цигарите си по време на сесия на местния парламент на една от терасите в сградата на ОбС.

Архитектурното недоразумение на "Филип Македонски", което притеснява хората по улицата Духът и обликът на целия квартал си отива с разрешение и по законен начин. Въпросът е, е проектантите  не се съобразяват с миналото и естетиката на тази стара градска зона, а с друго. Не ни остава нищо друго, освен да се надяваме и да се молим, че бъдещият проект ще носи духа на мястото, а няма да е поредното архитектурно недоразумение, което вече е факт на нашата улица, коментира пред Под тепето друга съседка- Мария Ветренска и отново сочи към новата сграда на арх. Жечев.

Проверка на Под тепето в НИНКН установи, че двете вековни къщи нямат никакъв защитен статут и няма административна пречка да бъдат съборени.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. За да се събори една сграда не е достатъчно само да няма статут на културен паметник. Нужно е да се мисли в каква зона се намира тя. Да не говорим пък колко трябва да се съобразява с това за новите строежи. В историческата зона на Пловдив е недопустимо да се издигат високи постройки с плътно застояване и надвиснали над тротоарите тераси. Тези сгради се намират в историческата зона на Пловдив

  2. За такива като вас специално са построени красиви места като „Оазис“1,2,3,4,5,6,“Корона“… идете си там и ни оставете да гледаме сами тези „съборетини“ във вашите очи!

  3. Словосъчетанието „тютюнев град“ е абсурдно, как така „град“ в Града – измислица на соф. навлеци от „Пловдив За ЕДНО“ от Sofia Architecture Week, сдъвкани и изплюти източно от Подуене. Беше си почтена тютюнева фабрика първо ЧАСТНА, после конфискувана и експлоатирана, след което „демократичната“ държава не съумя да оползотвори здрави-прави билдинги с покриви и с подове, та ги занемари и продаде НА ЧАСТНИЦИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ. Не са обществен проблем

  4. Тези съборетини ли са перлите на Пловдив. Вземете се в ръце. Така единствено се принизяват наистина красивите сгради. Не всяка къща на един век трябва да стои на всяка цена.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина