ГласовеМнения

Родители искат ревизия електронната система за прием в детските градини на Пловдив

Настояват за разследване на всички класирани деца в нарочената за VIP градина „Малкия принц“

Семейството подозира, че сред класираните има деца, които реално не живеят в района на забавачката

Синът ми навършва 3год. след по-малко от 1месец и е време за записване на детска градина. Преди 10 дни приключи и 3-то класиране за детските градини, днес (бел.ред. -27 юли 2017) излезе и 4-то класиране, а синът ми все още не е приет в градината, в която кандидатстваме. В заявлението, което подадохме посочихме една единствена детска градина, намираща се на 100 м от нашия дом – “Малкият Принц”, намиращ се на ул. „Леонардо Да Винчи, гр. Пловдив. Така започва писмото си, което поставя редица въпроси, пловдивчанката Петрана Калинин.

Семейството й вижда парадоксални неща в системата за електронно класиране, която бе създадена с цел имено да предотврати казусите, които според тях се случват.   Вижте писмото:

„Парадоксът е обаче на лице: Имаме 21 точки (2 от които заради 75% инвалидност на баща му с ТЕЛК-ово решение), баща му е живущ на адреса в квартала от 31 години, а аз живея там от 8 години. Баща му също е възпитаник на същата детска градина, както и неговият брат. Дори и местата по социални критерии да са свършили, детето участва в общото класиране с 19 точки, а последното прието дете на 3-то класиране е с 19,5точки.

Не беше посочена друга детска градина в заявлението, защото няма нищо по-логично от това детето да посещава най-близката до дома му градина, НО се оказва, че дори ина трето и четвърто класиране синът ни не е приет, защото към въпросната детска градина има ЗАСИЛЕН интерес от семейства от целия град.

Публична тайна е и фактът, че в тази и още няколко градини има специален прием на деца, за които се използват връзки и може би лични финансирания.

НО не смятам, че е редно децата, на които градината се пада най-близка по адрес на местоживеене, да не успяват да бъдат класирани в нея, защото редица други родители са направили така, че децата им да получат много повече точки, способствайки по абсолютно законен ред и на база точки да бъдат приоритетно класирани.

Ето и няколко Абсурдни факта от начина на процедиране при класиренето:

1. Районът по местоживеене има влияние за получаването на точки – но той се взима под внимание в деня на класирането – Реално НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ, дали адресът е бил сменен дори преди седмица – Това правило е валидно за детските градини и училищата, докато при яслите времето за местоживеене на даден адрес се гледа с месеци назад. (Информацията ми е предоставена от Пловдивският отдел образование преди 10 дни)

2. При точкообразуването, ако детето има братя или сестри в същата градина, получава повече точки, пред децата, които са сами – някакси АБСОЛЮТНО ДИСКРИМИНИРАЩО семействата с 1 дете.

В тази връзка заявявам следните неща:

1. ОТКАЗВАМ ДА ИЗПОЛЗВАМ СВОИТЕ ВРЪЗКИ И ДА ПРЕДОСТАВЯ “РУШВЕТ” на съответните инстанции, за да бъде прието детето ми в детската градина, намираща се на 100м от вратата на нашия дом!

2. ОТКАЗВАМ ДА ПОДАМ ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА която и да е друга детска градина в гр. Пловдив

3. КАТО ПЪЛНОПРАВЕН ГРАЖДАНИН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, плащащ всички свои данъци и осигуровки, които държавата изисква, НАСТОЯВАМ ДА БЪДЕ НАПРАВЕНО ПЪЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ от компетентните органи НА ВСЯКО ЕДНО ОТ ДЕЦАТА,ПРИЕТИ В ДЕТСКА ГРАДИНА “МАЛКИЯТ ПРИНЦ” ЗА ПОЛУЧЕНИТЕ ТОЧКИ. Убедена съм, че на поне 1/4 от тях, ако позвъним на звънеца, на посочения от тях адрес в квартала няма да намерим семейството като реално живущо там, особено ако адресът им е бил сменен, а част от документите, подадени за допълнителни точки могат да се окажат фалшиви.

4. НАСТОЯВАМ ДА БЪДАТ ПРЕРАЗГЛЕДАНИ КРИТЕРИИТЕ ЗА ПРИОРИТЕТНОСТ НА ПРИЕМАНЕ НА ДЕЦАТА, РАЙОНИРАНЕТО НА ГРАДИНИТЕ, ЗА ДА БЪДЕ ИЗБЕГНАТА ДИСКРИМИНАЦИЯ НА ЖИВУЩИТЕ В КВАРТАЛА, КАКТО И НА СЕМЕЙСТВАТА С 1 ДЕТЕ.

ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ ВАС С ТЕЗИ ИСКАНИЯ, КОИТО СЪМ СИГУРНА, ЧЕ ЩЕ БЪДАТ ПОДКРЕПЕНИ ОТ СТОТИЦИ, А МОЖЕ БИ И ХИЛЯДИ ДРУГИ МАЙКИ, ПОПАДАЛИ В СЪЩАТА БЕЗУМНА СИТУАЦИЯ.

П.П.: Ако има толкова голям брой семейства в града и околностите, които желаят децата им да посещават ВИП Детска градина, за каквато е нарочена “Малкият принц”, нека бъде изградена такава, която няма да бъде по район на нито един от кварталите в Пловдив и достъпът до нея ще бъде само за тези, които могат да си я позволят. Абсурдно е общината да дава милиони за “разкрасяване” и подобряване на вида на града … а ДЕЦАТА НИ да не могат да бъдат записани в детска градина поради липса на места…

Това писмо ще бъде изпратено до всички институции, министерства и медии в България.

При положение, че не бъдат предприети съответните мерки – писмото ще бъде изпратено и в Брюксел с настояване за пълна проверка на цялостната ни система и второ разследване на всички класирани деца.“

Потърсихме за коментар ресорният заместник –кмет Стефан Стоянов. По думите му, всеки гражданин на Пловдив може свободно да отправя запитвания и жалби до администрацията. Стоянов заяви, че сигналът ще бъде проверен, но твърдения за записани деца на адреси, в които не живеят фактически, са трудно доказуеми. Той напомни, че общината не може да извършва проверки дали дадени лица, живеят на адреса , на който са регистирани.   

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина