МненияПод ножа

Защо изчезват работилниците в Капана? (Част I-ва)

През 1652 г. дюкяните в Капана са наброявали 880

Ателиетата затварят. Все повече заведения ги заместват

Паулина Гегова

Квартал „Капана” функционира още от 15-ти век, когато две тесни пазарни пространства, наречени Ун капан и Буюк капан, полагат началото му. През далечната 1652г. дюкяните в занаятчийската част са наброявали 880. Капана е бил средище на занаятчийски и търговски бизнес, до началото на 20-ти век. Малко по-късно, кварталът потъва в сянката на пожар, разрушения и пълна апатия от местния търговски и обществен елит. Хората от народа също забравят за него и не влизат по-навътре от светлите предели на няколко заведения и магазини. Всичко останало е оставено да събира прах. До преди две години…

Преди две години, Община Пловдив и Фондация Пловдив 2019, решават да възродят района и да възвърнат занаятчийския му блясък. Сградите почват да се реконструират, осветлението по улиците се връща, самите те се превръщат в пешеходни зони. Малко по малко се отварят работилници, галерии, ателиета, и някое друго симпатично кафе, което да подчертава артистичната и творческа визия на мястото. Първите като Basquiat, Котка и мишка, 1890 отговаряха на концепцията и идеологията за квартала и привличаха интелигентни и артистични личности. За две години кварталът набира голяма популярност. Толкова голяма, че много културни мероприятия са пренесени върху паважа му, други са създадени специално за него, туристи пълнят хостелите. Капана става пример за останалите градове, а пловдивчани са горди. Като че ли всичко си идва на мястото и изтъкнати и професионални занаятчии най-после откриват платформа за възможностите си. Възможности, които не създават конфекция, а ръчно изработени продукти – еталон за качество и здравина.

Но както се казва – всяко чудо за три дни! Началният ентусиазъм бързо се спъва и спада, защото в последната половин година все по-често наблюдаваме как тези работилници и ателиета затварят. Една след друга вратите се хлопват, а помещенията се изпразват. Ако се разходите из улиците ще видите много лепнати табели или бележки „Дава се под наем”. И нито една от тях не е сложена на витрина на заведение.

Изведнъж се оказа, че заведенията заляха квартала с преобладаваща бройка спрямо работилниците. Защо затварят те? Поради няколко причини, основната от които е драстичното и нерегламентирано повишаване на наемите. В последните месеци, няколко ателиета са се сблъскали с проблеми с наемодателите си, които без предупреждение са им заявили, че искат по-висок наем, или направо им казват да напускат, защото имат друг, по-доходоносен наемател.

Такива се „Фермата” на ул. „Магура”, ателието за плъсти „Стрина Пепина”, „Латерна Магика”, а това е едва началото.

Някои от търговците не желаят да коментират причините, но Гергана Кабаиванова, основател на био проекта „Фермата” застана пред медията ни, за да ни обясни случая. Магазинът за здравословна храна на ул. „Магура” вече не съществува от половин година, защото в началото на наемането на пространството, тя подписва договор за година и половина на стойност 450 лв за три етажа или 100 кв. м. Още преди да е изтекъл договора, собственичката решава да вдигне наема на 660 лв. с извинението, че Гергана иска да отвори втория етаж като зала за дегустации и срещи, и вкарва партньор в проекта си. 

Цялата статия може да прочетете на КАПАНА.БГ 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина