МненияПод ножа

Яков Джераси е намушканият мистериозно в Пловдив евреин

Няколко души са нападнали един от основните двигатели на процеса по връщането на Симеон Сакскобургготски у нас

Популярният с многобройните си политически и бизнес контакти Яков Джераси е намушканият при мистериозно нападение в Пловдив на улица Тракия евреин с български паспорт. Под тепето писа за тайнствения инцидент миналата седмица. Нападението срещу заместник-председател на Израелско-Българския институт и директор на фондация България интернешънъл бе потулено и от полиция, и от израелската дипломатическа мисия у нас, въпреки че лично посланикът е дошъл в Пловдив, за да види приятеля си, настанен в болница след атаката.

Много са неизвестните по този случаи. Не е ясно какво е правил човек като Джераси посред нощ на улица Тракия, с кого е имал среща и по какви въпроси. Остава в тайна още защо не е предприел официални действия след престъплението срещу него, като е отказал да се жалва например. Нападателите са били четирима, очевидно организирани и добре подготвени, тъй като първо са напръскали със спрей мишената си, а после са действали. Очевидно става въпрос за сплашване, тъй като ако те са искали да навредят сериозно на близо 70 – годишния роден в България евреин, са можели да го сторят напълно необезпокоявани. В момента Джераси се възстановява в столична клиника от няколкото намушквания в областта на едната ръка.

Джераси е сред най-важните представители на еврейската общност у нас. Името му се свързва с много политици от прехода, с много популярни бизнесмени. Той е сред двигателите на процеса по връщането на Симеон Сакскобургготски у нас. Бил е съветник на куп властимащи. Наскоро той бе награден с Почетния знак на Прокуратурата на Република България лично от Главния Сотир Цацаров. В Пловдив Джераси има изключително близки отношения с братя Невен и Ангел Енчеви. След нападението се е възстановявал в клиниката Медлайн на д-р Невен Енчев, който е председател на Израелско-Българския институт и почетен консул на Израел.

Яков Джераси е роден на 5 октомври 1946 г. в София, през 1949 г. емигрира със семейството си в новосъздадената държава Израел. Учи и работи в САЩ. След среща със Симеон Сакскобургготски през 1993 г. се включва в усилията за завръщането на царя. От 1993 г. е директор на фондация България интернешънъл,  от 2013 заедно с д-р Невен Енчев поема ръководството на Израелско- Българския институт и активно се занимава с благотворителна, образователна и социална дейност. Той е сред флагманите на разпространяването на историята за спасението на българските евреи. В последно време е и един от малцината, дръзнали да защитят Делян Пеевски при назначаването му за шеф на ДАНС.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина