МненияПод ножа

Секат безпощадно дървета в район „Централен“

Според читатели, общината игнорира запитванията от страна на гражданите

Наш читател сигнализира за сеч на дървесни видове в район „Централен“. Георги Велев следи темата и се обърна към нас, за да съобщи, че в близост до ул. „Жан Жорес“ секат черници. „Черниците няма да бъдат изсичани. Ако нещо подобно се случи, то се дължи на сигнал от граждани, които се обръщат към нас с подобна молба, защото дървото е опасно.“, заяви за Под Тепето шефът на "Паркове и градини" в края на месец юни.

Ето какво ни пише г-н Велев, без редакторска намеса:

"Здравейте,

Изпращам снимки от тази сутрин (29.08). На тях се вижда как служители на ОП "Паркове и градини" продължават безмилостно да секат дървесната растителност в гр. Пловдив, в този случай в парка до ул. "Жан Жорес" в кв. Централен.

На 29 юни във ваша статия се цитира директора на ОП "Паркове и градини", че няма да се секат черниците в града, а отсечените дървета са именно от този вид. Какво означава това – че два месеца по-късно обещанията в общината са напълно забравени и се връщаме към дървосекаческите практики?

На следващо място, в чл. 31, ал. 2 от Наредбата на Община Пловдив за развитие, поддържане и опазване на зелената система се посочват само четири случая, в които се позволява премахване на дървета в терени – общинска собственост:

"1. При изграждането на нови или реконструкция на съществуващи общински озеленени площи;

2.  При изсъхнали и болни дървета, издънкова и самонастанена растителност, както и на дървета, застрашаващи сигурността на гражданите, безопасността на движението, сградите, пътната и техническата инфраструктура;

3. При премахване на последици от природни бедствия и аварии;

4. При строителство, преустройство, реконструкция и ремонти на сгради, пътища и обекти на техническата инфраструктура и при доказана невъзможност за запазването й”.

Масовото изсичане на черниците не попада в някои от описаните по-горе случаи. 

Междувремено, ОП "Паркове и градини" и Община Пловдив продължават политиката си на игнориране на гражданските запитвания и не предоставят информация какви са им плановете за поддръжка на зелената система в града. Ще се изсичат ли и други плодни дръвчета след черниците, защото сигурно ще се намери някой, на когото сливите и черешите също пречат.

Напомням, че според общинската наредба (чл. 32, ал. 3) черниците, заедно с кестените и орехите, имат статут на защитени дървесни видове и се изисква специално разрешение от общината, ако гражданин поиска да отсече подобен вид.

Надявам се да успеете да се сдобиете с повече информация по случая. 

Поздрави,
Георги Велев"

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. А Вие като медия свързахте ли се с общината – или последно сте говорили с „шефа на „Паркове и градини“ (няма ли си име !?) в края на юни? Изобщо това „общината отказва информация на граждани“ звучи несериозно – има си процедури и прочее… Като цяло статията Ви няма смисъл, доколкото е констатация и не дава отговори.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина