Санитарна или избирателна сеч?

Под ножа

Изчезнаха дърветата пред гигантския хотел на Гребната

И с невъоръжено око се вижда обезлесяването пред хотела
И с невъоръжено око се вижда обезлесяването пред хотела
Гигантският хотел на старта на Гребната база вече е с перфектна панорама. След няколко акции на мъже с електрически триони дърветата пред бетонния гигант вече са единици. От кметството в Западен обясняват обезлесяването Image title
с острата нужда от санитарна сеч. Която обаче, както се вижда и с невъоръжено око,  е по-скоро избирателна. Кое наложи изсичане на дръвчетата пред слънчевбрягската архитектурна „гордост” на Пловдив? Как и кой точно изчисли, че болни и опасни за живота на минувачите дървета има само в петното, което скриваше гледката от хотела към Гребната база и обратно? Това ни питат възмутени наши читатели, пратили ни снимки от днес. А на тях ясно се вижда, че вече нищо не спира погледа на човек към хотела на Марбро- дървета няма. Като само на десет метра в страни от него се издигат страхотни тополи, горичката е гъста и очевидно през нея не са минали мъже с електрически триони- там нужда от санитарна сеч явно няма. 

Image title
Припомняме, че в края на миналата година алармирахме за поредна така наречена санитарна сеч пред умопомрачителната постройка в най-зелената зона на града. Тя бе предприета скоростно след жалба на дюлгерин, който работи на строителната площадка на бъдещия хотел. „Сигналът за опасното дърво дошъл от строителните работници, като един от тях твърди, че много от дърветата в линията, която дели хотела от канала и скрива „великолепната“ гледка към многоетажното чудо, са опасни, наклонени и при всеки повей на по-силен вятър могат да паднат върху някой. След алармата районната администрация скача на крака и разпорежда санитарна експертиза. Това се случва в съответствие с  Наредбата за развитие и опазване на зелената система на Община Пловдив. Проверката е разпоредена от кмета на район Западен Димитър Колев.Заключението е, че 15 тополи на възраст над 35 години са със силно наклонени стъбла, изсъхнали клони и има опасност да паднат и нанесат щети. Те вече били маркирани и предстои изсичането им”, писа в края на миналата година Под тепето. 

Санитарна или избирателна сеч- преценете сами! Ние ще потърсим отговори от Съюза на ландшафтните архитекти. Утре, вторник, в 10.30 часа в Дома на науката и техниката, те организират кръгла маса на тема Зелената система на Пловдив- история и проблеми, на която са поканени всички граждани, които се интересуват от зелените дробове на града ни. Очаквайте репортаж и интересни новини от срещата. Който има желание да разбере нещо повече за проблемите на зеления Пловдив или иска да участва в дискусиите- зала №5 в Дома е отворена за всички.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.