МненияПод ножа

Колектив Кино Космос искат да участват във всички процеси по ремонта на сградата

Бъдещето на киното влиза в нов критичен етап, пишат до медиите хората от Колектива

„Колектив Кино Космос настоява да участва в процесите на конструктивно обследване, проектиране и ремонт на сградата като гарант пред обществото, че сградата на киното ще бъде реставрирана качествено и превърната в устойчив културен и обществен център”. Това заявяват в позиция до медиите хората от екипа на Колектива. Те излязоха със съобщение малко след като се разбра, че общината прехвърля ангажимента по обследването на киното на Фондация „Пловдив 2019” с мотива, че именно ОФ-то е наясно какви трябва да бъдат функциите на емблематичната соц сграда като културен център.

От Колектив Кино Космос съобщават, че са притеснени как се развиват събитията. „През януари тази година Общинският съвет гласува 1 млн. лева за ремонта на сградата, а на 9 март, одобри средствата за конструктивно обследване да бъдат контролирани от общинска фондация „Пловдив 2019“, чийто предмет на дейност и експертиза не е в областта на архитектурата и строителното инженерство”, заявяват хората от Колектива.

Те припомнят, че миналата година са представили пред общината своя бизнес план за развитието на сградата самоиздържащ се културен център, заедно с поетапен времеви план, разработен от архитектите на Колектива, за изпълнение на ремонтни дейности и въвеждане на дейности с финансова оценка. И заявяват, че именно след тези срещи с администрацията и представената от тях стратегия са гласувани 1 милион лева за ремонт на киното.

„Тази сума, както и определените средства за конструктивно обследване и ремонт, са важна крачка в развитието на проекта. Съществува, обаче, сериозен риск от компрометиране на начинанието, ако в посочените процеси не бъдат включени експертите от Колектив Кино Космос. Опасяваме се, че без независим експертен контрол, резултатът от един скъп ремонт без ясна цел, ще компрометира развитието на сградата като културен център и ще бъде поредната набързо и некачествено ремонтирана сграда на културата, която не носи никакви приходи, не реализира качествени събития и не захранва културата на гражданите на Пловдив”, пишат още до медиите от Колектив Кино Космос.

След което изброяват какви са рисковете. Първият, според тях, е самото конструктивно обследване. „Това е ключов момент, защото дадената оценка може да обяви сградата за негодна, което да доведе до нейното разрушаване. Направеното обследване може също така да предпише тежко и скъпо укрепване, с което цената за ремонт рискува да се увеличи и надхвърли предвиденото от Община Пловдив. Колектив Кино Космос счита за важна крачка напред факта, че най-сетне са отделени средства за обследване на сградата, но е загрижен относно изпълнението на тази дейност. През изминалата година след обществен търг обследване на сградата е спечелено от фирма, която дава нереалистично кратък срок за изпълнение на конструктивното обследване. След обсъждане на казуса в медийното пространство, поръчката е обявена за невалидна и до момента не е възложена втора (към 09.02.2017г.). На този етап все още няма яснота на кого ще бъде възложено обследването, а ръководенето на процеса от Фондация “Пловдив 2019”, в която не работи нито един експерт архитект или инженер, буди сериозни съмнения относно професионалното изпълнение на този така важен етап”, заявяват в позицията си от Колектива.

 Рисков, според тях, е и процесът по изготвяна не задание за проектиране, на базата на което да се проведе обществена поръчка чрез архитектурен конкурс. От Колектива са категорични, че това също трябва да стане при абсолютна експертност и прозрачност както и че заданието за проектиране трябва да произхожда от изготвения от тях бизнес план. „При положение, че се направи задание, неотговарящо на разработената стратегия и сградата не успее да се превърне в самоиздържащ се механизъм, се появяват силни предпоставки за смяна на статута ѝ, което може да доведе и до нейното изчезване, въпреки вложените средства за ремонт и реконструкция. За момента от Община Пловдив не се дава информация какъв ще е статутът и функцията на бъдещата ремонтирана сграда”, изброяват от Колектив Кино Космос.  

Те държат още на провеждането на архитектурен конкурс, тъй като ако няма такъв водещите  критерии са ниската цена и кратко време за проектиране. Спират се и на обществената поръчка за строителство. „Трябва да има истински и публичен авторски и инвеститорски контрол, защото се опасяваме от това, че кино Космос може да се превърне в поредната набързо и некачествено ремонтираната сграда на културата, която не носи никакви приходи, не реализира качествени събития и не захранва културата на гражданите на Пловдив. Провеждането на всички тези тромави етапи от евентуалната обществена поръчка за реконструкция на сградата на кино Космос, ще доведе до сигурното забавяне на ремонта и отпадането на сградата като част от местата за провеждане и генериране на събития, свързани с Пловдив 2019”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Защо се самопредлагат тези от Колектива. Нямат работа може би,а уж са загрижени за кино Космос. Нали имаше вече конкурс за него. Общината да си избере един , а не да прави нови конкурси и да дава пари. Достатъчно изгоря Пловдив с ПЛОЩАДА.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина