МненияПод ножа

Клиенти пропищяха от кабелен оператор

Blizoo и Мтел практикуват агресивна политика за налагането на нови телевизионни канали

Едва ли вече има човек, който да не е ясно, че мобилният оператор Мтел и телевизионният Blezoo се сляха и вече предлагат общи пакети. Като част от промените, настъпили и в двете компании, Mtel пуснаха три нови спортни канала, които се предоставяха безплатно на клиентите в рамките на демо периода, който е 1 месец. След изтичането на безплатния период, всеки потребител има право да продължи абонамента си за спортните канали, като заплати 2 лева върху месечното си задължение.

По закон, за тази цел, всеки клиент трябва сам да изяви подобно желание. Blezoo, обаче, започна изключително агресивен подход за налагането на новите ТВ канали. В какво се изразява той? Платените програми ще продължат да бъдат предоставяни на клиентите, а цената ще се начислява на сметките им, докато потребителите сами не се откажат от предложението. За да бъде прекъснато предаването на спортните телевизии, всеки потребител трябва да изпрати смс с ЕГН-то си и текст “Stop”, като смс-ът дори ще бъде таксуван за клиентите на други мобилни оператори.

Стотици жалби бяха подадени само за дни срещу незаконните действия на операторите. По закон, за да бъде абониран даден потребител, той изрично трябва да е изявил желанието си и този абонамент да е описан в договора между дружеството и клиента. Ето и становището по казуса на Агенцията за защита на потребителите:

„Посочените три канала се предлагат напълно безплатно до 31.03.2017 г., но след изтичането на тази дата за тях се изисква заплащане на такса, освен ако потребителите не се откажат чрез изпращане на SMS. Освен това, при клиентите, които не са абонати на М-тел SMS-ът се таксува, а при технически пропуск (напр. непълно ЕГН на абоната) волята му няма да бъде зачетена. С поведението си „М-тел“ и „Blizoo” осъществяват нарушение на забранмата за доставка на непоискано цифрово съдържание по смисъла на Закона за защита на потребители, което следва да бъде санкционирано от КЗП.

Призоваваме М-тел и Близу незабавно да прекратят тази практика и да оставят потребителите сами да избират кога и какво да включат в абонаментните си планове.“

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина