МненияПод ножа

Дани Каназирева: Колко плаща Пловдив, за да ползва собствената си земя?

Общината плаща по 10 хиляди лева на месец на „Пълдин туринвест“, за да използва собствения си разсадник на „Рогошко шосе“

Разсадникът е част от печалното партньорство на община Пловдив с бизнесмена Георги Гергов

Председателят на групата общински съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева изпрати до кмета Иван Тотев искане за информация за условията, при които общината използва собствения си разсадник на „Рогошко шосе“. Каназирева очаква още на следващата сесия на Общинския съвет устен и писмен отговор на въпросите си.

Повод за питането станаха публикации, в които директорът на Общинското предприятие „Градини и паркове“ потвърди, че общината плаща по 10 хиляди лева на месец на „Пълдин туринвест“, за да използва собствения си разсадник на „Рогошко шосе“, който е необходим за осигуряване на зелената система на града.

„Тази информация е скандална. Не може собственикът да плаща огромна сума пари, за да има право да влиза в собствения си имот“, коментира Каназирева.

Разсадникът е част от печалното партньорство на община Пловдив с бизнесмена Георги Гергов в дружеството „Пълдин туринвест“. През 2006 година разсадникът на общината на „Рогошко шосе“  с площ 263 декара и оранжериите на „Цариградско шосе“ са  включени в капитала на смесеното дружество „Пълдин туринвест“ АД. Първоначално общината имаше 75% от него, но днес притежава едва 25%.

„Очакваме от кмета отговори – Заплаща ли община Пловдив наем на „Пълдин туринвест“ за разсадника на „Рогошко шосе“? Колко е този наем? Как наемът е скочил от 1000 на 10 000 лева? Кога е сключен нов договор за наем? Кой е взел това решение – и от страна на общината, и от страна на „Пълдин туринвест“, където общината също е акционер? По тези въпроси все още нямат отговори“, настоява Каназирева.

Съветничката от „Съюз за Пловдив“ припомни, че това е отново резултат от познатата схема с партньорствата на общината, при които разходите са за пловдивчани, а приходите са за частните фирми.

Дани Каназирева очаква от кмета информация за това колко пари досега са платени на „Пълдин туринвест“ за използване на разсадника през тези почти 11 години. Пловдивчани заслужават да знаят къде отива всеки техен лев и кой се облагодетелства от това. Каназирева настоява договорът за наем за разсадника да стане публичен. Тя очаква информация по въпроса дали общината предвижда да създаде собствен разсадник за зелената система на града, за да не изтичат всяка година над 120 хиляди лева от парите на пловдивските данъкоплатци.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина