Анонимният Цветомир: Протестираме за мизерията на фона на работодателските Мерцедеси

Под ножа

До няколко години държавата ще има ново лице, каза участникът в общонационалния протест

Image title
Като част и глас на протеста на Анонимните Цветомир Стоянов разказа за позициите си пред Под тепето. За недоволството и яростта си от начина на управление на държавата и света. За него системата е загубила връзката си някъде и трябва да бъде реконструирана. Той се появи на протеста без маска и със знамето с лика на Христо Ботев. Всеки трябва да има един герой вътре в себе си , неговият е Христо Ботев.

-Защо протестирате?
Тазвечершният протест е обявен по интернет и в медиите като световен протест на групата на Анонимните. Тази група не трябва да бъде приемана като строга организация с някакви лидери, някаква строга йерханизирана група. Това са всички хора, които са недоволни от сегашната система. В тази група сме и ние- антикапиталистическо движение като анархистите и комунистите, които ги подкрепяме. Това не е първата акция на Анонимните. Аз съм тук да я подкрепя като комунист.

Стоян Германов и Цветомир Стоянов
Стоян Германов и Цветомир Стоянов
-Срещу какво протестирате?

Против несправедливостта на системата. Срещу обществено-икономическата система. Системата, която преди 23 години ни наложи Западния свят. Капитализмът, който за 23 години изгони почти 2 милиона българи от нашата държава. И капитализмът, който прави 3% от народа по-богати за сметка на останалите 97%. Срещу продаването на нашите училища, срещу продаването на нашите болници, на икономиката и на обществената собственост.

-Тоест, всичко българско трябва да остане за България и българите?

За българите е много относително, защото представата за държавността е нещо, което може много лесно да се принесе в тоталитаризма. Аз мисля, че всичко трябва да бъде на хората, тоест обществено. Трябва да правим разлика между частна и частна експлоатираща собственост. Защото вие може да сте частен инициатор, но да експлоатирате себе си и семейството си. Тоест- сами да работите в своята фирма, това не е проблем. Това са така нареченире самонаети хора. Проблемът е, когато големите корпорации или големите фирми, когато един шеф или група акционери държат под опеката си 500 човека, които получават по 300 лева и живеят в мизерия, а те си купуват нови Мерцедеси всяка година и нови къщи всяка година. Срещу това протестираме.

Image title
-Мислите ли, че протестът ще има успех?

Протестът не е протест заради самия протест. Той е един процес.

-Тоест, той няма да бъде само тази вечер?
Да. Той инициира един процес на осъзнаване на хората. На това в какъв свят живеят и затова в какъв свят искат да се борят гражданите.

-Мислите ли, че хората са го осъзнали, но са просто страхливи? Или осъзнават, че изказвайки мнението си не могат да контролират властимащите?
Всеки човек е на различно ниво в собственото си развитие. Преди няколко години дори нямаше представа за гражданско общество или протест, или изказване на мнение. В момента се заражда тази група от хора, които след няколко години ще променят лицето на тая държва. Естествено това е процес, който отнема време. А властимащите са пределно ясни. Те са корумпирани, нагли в последните 23 години.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.